'25 dagen feest is veel te veel voor Europa'

Sander van Lubeck
Beverwijk

Bij Arulmigu Sri Arunachaleswarar Hindoe geloof & cultureel centrum Beverwijk is het de aankomende periode feest. Van zaterdag 25 juli tot en met dinsdag 4 augustus houdt het centrum een festival van tien dagen lang, waarbij de deuren elke dag vanaf twaalf uur ’s middags geopend zijn.

Het festival is een traditie die al vele jaren teruggaat. ,,De Hindoestaanse tempels doen dit jaarlijks. Het is eigenlijk verplicht voor hen om dit elk jaar te doen", vertelt Karla Kandiah van het centrum. ,,In landen als Sri Lanka en India duurt het festival maar liefst vijfentwintig dagen. Maar hier in Europa is dat onmogelijk om het zo lang te organiseren, dus houden wij het op tien dagen", vertelt zij verder.

Yoghurt en kokoswater

Tijdens het festival komt een priester die het beeld van de god Shiva reinigt met onder meer yoghurt en kokoswater.

,,Daarna zetten wij de olielampjes aan en krijgt iedereen bloemen en hapjes zoals zoete rijst. Tenslotte wordt er gemediteerd. Ook is er muziek en wordt er gezongen."

Op zondag 2 augustus is er tevens een kleine optocht met de beelden van de hindoeïstische goden Shiva en Parvati. Een bijzonder en kleurrijk gebeuren dat maar weinig mensen hebben meegemaakt. ,,Iedereen is dan ook van harte welkom om langs te komen en het mee te maken", aldus Kandiah.

Het centrum is te vinden aan de Elbestraat 2 te Beverwijk.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.