Toch dagbesteding bij de Reigershoeve

Guusje Tromp
Heemskerk

De dagbesteding voor mensen bij dementie bij de Reigershoeve kan toch volgend jaar worden voortgezet. De gemeente heeft toezeggingen gedaan waarna vader Henk en dochter Dieneke Smit hebben besloten de deuren van de ontmoetingsruimte De vrolijke merrie ook in 2015 weer te openen.

Eerder was besloten om per volgend jaar te stoppen met de dagbesteding. De financiële haalbaarheid was zeer onzeker geworden toen bleek dat de Reigershoeve, als nieuwe aanbieder van dagbesteding, geen aanbesteding voor dagbesteding mocht doen bij de gemeenten voor WMO-financiering.

De dagbesteding kende sinds de start op het hoogtepunt zo’n twaalf cliënten tegelijk. Het besluit om te stoppen met dagbesteding zorgde voor grote teleurstelling bij de huidige deelnemers en hun familie, die de dagbesteding zagen als ideale opstap naar wonen bij de Reigershoeve. De vrouw van een deelnemer schreef een brandbrief naar de gemeente. Haar man gaat met volle tevredenheid naar de dagbesteding. Hij vindt het er fijn omdat hij het liefst naar buiten gaat en dat kan heel goed vanwege de afgesloten tuin. Ook helpt de man met de dieren en de planten. De brief leidde tot veel discussie in de gemeenteraad.

Op initiatief van Aad Leek, directeur van Woonopmaat en verhuurder van de Reigershoeve, vond een gesprek plaats tussen Leek, de Reigershoeve, wethouder Cees Beentjes en een beleidsmedewerker. In dit gesprek werd duidelijk dat de deelnemers aan de dagbesteding straks niet in aanmerking komen voor een rechtstreekse financiering volgens het Zorg in Natura-principe. Maar het wordt wel mogelijk om via een door de gemeente toegewezen persoonsgebonden budget (PGB) de kosten voor dagbesteding vergoed te krijgen. Ook zal de bureaucratische weg waardoor deelnemers wellicht nog werden afgeschrikt, vanaf 2015 vereenvoudigd worden, mede omdat de Reigershoeve wordt aangemerkt als ’goedgekeurde voorziening’ voor een PGB.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.