Wijkteams voor zorg blijven bestaan in Hollands Kroon

Martijn Gijsbertsen
hollands kroon

Sociale wijkteams in Hollands Kroon zullen niet verdwijnen, wanneer die gemeente alle zorgtaken volgend jaar in handen van één marktpartij of ’expertpartner’ geeft.

Die toezegging heeft wethouder Frits Westerkamp dinsdagavond gedaan in een extra raadsvergadering, aangevraagd door ChristenUnie, PvdA, GroenLinks en D66.

Spilfunctie

De oppositiepartijen maken zich ongerust over de positie van deze deskundigenteams, die in hun ogen een spilfunctie bij toegang tot en toewijzing van de zorg moeten spelen. En wellicht dreigen te verdwijnen wanneer die taken worden overgelaten aan de markt.

Waar nu 150 verschillende zorgverleners voor een veelvoud zijn gecontracteerd, wil Hollands Kroon straks één ’hoofdaannemer’ verantwoordelijk maken voor alle zorgtaken tegen een plafondprijs van 28,4 miljoen euro.

,,De wijkteams worden beslist niet weggehaald. We vragen partijen die de partnerrol willen vervullen alleen ook hoe zij hun taken het beste kunnen oppakken’’, aldus Westerkamp. Hij nam de honneurs waar voor zijn zieke collega Mary van Gent.

Monopoliepositie

Verder baren de kwaliteit van zorgverlening, keuzevrijheid van inwoners, cliënttevredenheid plus commerciële belangen bij een ’monopoliepositie’ CU, PvdA, GroenLinks en D66 zorgen.

De oppositie vindt zelfs dat het hele aanbestedingsproces, waarvan binnenkort de inschrijvers achter gesloten deuren bekend worden, anders en opnieuw moet.

,,Voor ons is het ook spannend of partijen in het veld in staat zijn te kunnen leveren wat wij willen’’, zei Westerkamp. ,,Dat proces zal zeer zorgvuldig moeten worden doorlopen. Alle ogen zijn op Hollands Kroon gericht.’’

Dat de gemeente ruim een maand de tijd neemt om inschrijvingen te beoordelen, de meest geschikte kandidaat te vinden en pas in januari tot definitieve gunning over te gaan, stelde enigszins gerust.

Vinnig

Toch kreeg het ’debat’, waarvoor raadsleden speciaal bijeen waren geroepen, maar dat meer het karakter had van een vragenronde, nog een vinnig slot.

Johan Paul de Groot (CU) haalde zich de woede van diverse collega’s op de hals door zijn kaarten voor de borst te houden en te melden dat hij ’verdiepende, aanvullende vragen’ liever bewaarde tot een later stadium, wanneer Van Gent is hersteld van ziekte.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.