Wandelroute: 52e Lisse Lente Wandeltocht vol historie en romantiek

Kasteel Keukenhof badend in het zonlicht. Foto HMC Nadine Mussert

Ron Amesz

Er was eens… De drie woordjes vol van geheimzinnigheid klinken continue door mijn hoofd. Al wandelend over de eeuwenoude Zwarteweg, op het landgoed rond kasteel Keukenhof - nu badend in vriendelijk zonlicht, maar met donkere schaduwen achter de ramen in de torens - en glurend door de vensters van het sprookjesachtige Frederik's Hof.

Het landgoed kasteel Keukenhof gaat vanaf donderdag 17 april weer open voor publiek. Zaterdag 5 april gaan alle afstanden van de Lisse Lente Wandeltocht er al overheen. Samen met vice-voorzitter Lodewijk Hul (82) van de organiserende wandelsportvereniging D.J.O. wandel ik op een mooie namiddag alvast enkele kilometers uit de tocht.

De Zwarteweg die de wandelaars vanaf Hotel De Nachtegaal direct de bollenvelden door leidt, is de toegangsroute naar een sprookjeswereld doordrenkt van historie. ,,Vroeger was er nog geen bollenveld te bekennen, maar liepen de duinen tot aan hier met donkere bossen aan de rand waar deze weg zijn naam aan te danken heeft.'' Hul kent deze buurt als zijn broekzak. Als klein kind ging hij spelen bij familie die in de boerderij aan de Loosterweg woonde. Er waait een vleugje hyacintengeur voorbij, ver weg kunnen ze niet staan, maar hier staan vooralsnog enkel narcissen in de vele tinten geel. ,,Dit blijft toch de mooiste soort'', zegt Hul terwijl hij naar het veld langs de weg wijst. De meest bekende, klassieke trompetnarcis staat er vol in bloei. De kleur van de bloem is door en door geel.

Bollenvelden De molen van Keukenhof draait langzaam in de wind, boven de in bloei staande bollenvelden uit steken de hoofdjes van een schipper en zijn passagiers die in een schuitje tussen de landerijen door varen. Vanaf deze hoger gelegen weg kijk je uit over de velden met aan de horizon de steenfabriek, monumentale schuren en bollenvilla's van de rijke bollenheren uit de 19e eeuw.

,,Hoewel het lijkt alsof we over een soort dijkje lopen, is dat het niet. Het land is hier vlak gemaakt door mensen'', vertelt Hul. ,,De duinen werden ooit afgegraven en gecultiveerd. Het zand ging per schip naar Amsterdam.'' De omgeving is voor de geboren en getogen Lissenaar 'niet eens zo gek veel veranderd'. De 'Arnoudsloot' verwijst nog naar de tijd dat schepen vol zand naar kalksteenfabriek 'De Arnoud' op de grens van Hillegom werden verscheept. De bollenvelden liggen er al zo'n tweehonderd jaar. ,,Alleen het vergezicht heeft wel een ander uiterlijk gekregen.''

Bollenvilla De Looster aan de Loosterweg werd gebouwd door de gegoede familie Veldhuyzen van Zanten, een bekende en terugkerende naam in het dorp. Het is duidelijk; op deze wegen liggen de voetsporen van eeuwenoude families uit de Bollenstreek. Van Pallandt, Jacoba van Beieren en vooral graaf Van der Lynden.

Beeldentuin De laatste generatie Van der Lynden overleed in 2003 op negentigjarige leeftijd. De graaf was eigenaar van het landgoed en bewoonde het kasteel, waar we op de Stationstraat een eerste glimp van opvangen, tot de oorlog. Ook na die tijd kwam hij er nog regelmatig. Het is voor het eerst dat alle afstanden van de Lisse Lente Wandeltocht over het landgoed komen. In het koetshuis zullen alle wandelaars stempelen om vervolgens hun weg te vervolgen rond het kasteel naar de Van Lyndenweg. De weg die weer leidt naar de begraafplaats waar ook het familiegraf van de familie Van Lynden te vinden is.

,,Het kasteel is eigenlijk helemaal geen kasteel'', onthult Hul ondertussen over het gebouw. ,,Het is van oorsprong een 18e eeuws huis, waarvan je de contouren nog duidelijk ziet. De torens zijn er pas later omheen gebouwd.'' Kasteel of niet, het landgoed is zeker kasteelwaardig. De beeldentuin die vroeger op het landgoed lag, wordt langzaam maar zeker in ere hersteld. In de buitenlucht, midden in de natuur zijn verschillende beelden te ontdekken. Of wandel naar het ommuurde, verscholen gelegen Frederik's Hof. Het zou me niets verbazen als de sprookjes van Hans en Grietje of Roodkapje hier werkelijkheid worden. ,,Het hof met speelhuis werd speciaal gebouwd voor de zoon van de graaf'', weet Hul. Het is stil, alleen de vogels leven zich uit in de hoge, oude eiken. En terwijl we door de ramen onder het rieten dak naar binnen gluren, klinkt het weer door mijn hoofd: Er was eens…

NADINE MUSSERT

De jaarlijkse Lisse Lente Wandeling wordt zaterdag 5 april voor de 52e keer georganiseerd. Afstanden variëren van 6 tot 30 km en starten allemaal bij Hotel De Nachtegaal. Kijk voor meer informatie op www.lisselentewandeltocht.nl .

Starttijden: 30 km 8 - 9.30 uur; 20 km 8 - 11 uur; 6, 10 en 15 km 10 - 14 uur.

Lengte: 8 kmStart: Hotel De Nachtegaal, Heereweg 10, Lisse.Honden: Honden zijn, mits aangelijnd, op de hele route (ook in de kasteeltuin) welkom.Horeca: Hotel De Nachtegaal en bij Frederik’s Hof op Landgoed Keukenhof.Landgoed Kasteel Keukenhof: Vanaf donderdag 17 april is het landgoed rondom Kasteel Keukenhof weer geopend van dinsdag t/m zondag 11 tot 17 uur. Entree € 5 voor volwassenen, kinderen t/m 11 jaar € 2, houders museumkaart gratis.

Download de route in pdf

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.