Routetip: Rondje Meerpolder Stompwijk (ca 12 km)

Ron Amesz

Wandeleninnoordholland.nl verlegt de paden. De komende maanden verzorgt deze website op verzoek van een grote groep wandelaars ook enkele wandelingen buiten de grenzen van de provincie Noord-Holland. Deze week Meerpolder Stompwijk.

Als een groot ei is de Zoetermeerse Meerpolder zichtbaar op elke plattegrond van het Groene Hart. Opvallend, want vrijwel alle andere polderwegen in de buurt zijn kaarsrechte strepen. Het ovale rondje boven Zoetermeer markeert de oude grenzen van het Zoetermeerse Meer. Aan het begin van de zeventiende eeuw pompten twee molens de ondiepe plas leeg. Sindsdien is de 550 hectare grote Meerpolder een polder.

De polder is de oudste droogmakerij van Zuid-Holland en wordt doorsneden door de weg tussen Leiden en Zoetermeer: de Middelweg (N206). Van veel recenter datum is de naastgelegen Zoetermeerse Plas, die is afgegraven voor zandwinning. Het zand werd gebruikt bij de bouw van Zoetermeerse woonwijken. Wat overbleef was een grote plas, die onderdeel uitmaakt van het recreatiegebied Noord Aa.

De wandeling begint bij paviljoen Aa-Zicht, waar een groot parkeerterrein en een drukbezocht strand is. Meteen bij het uitstappen valt een waarschuwingsbord op: *Pas op voor de eikenprocessierups*. In grote delen van Zuid- en Midden-Nederland ondervinden mens en (huis)dier last van deze rups met brandharen. Ze veroorzaken huidirritaties en ontstekingen. Door het warme voorjaar gedijen ze uitstekend, wat te zien is aan grote hoeveelheden dicht spinsel in struiken en bomen. Niet aanraken dat spul.

Het is tien uur in de ochtend, op het strandje is het nog rustig, maar voor veel vissers zit hun uitje erop. Een van hen belt naar huis. ,,Ben je al wakker? Nee, geen schub gezien. Drie keer een tikkie, meer niet. Ton niks, Nico niks en Tonny een baarsje. Da’s alles.’’ Altijd weer verbazingwekkend hoeveel spullen je nodig hebt om te vissen. Een hele huisraad verdwijnt in de achterbak van een stationcar en weg zijn ze.

Via een graspad langs het water kom je op een dijk terecht. Hier begint het rondje Meerpolder met luid geblaat van een schaap die om zijn nek een geel bordje heeft hangen waar ‘197’ op staat. Ganzen vliegen in formatie over, om even later luid gakkend neer te strijken op het water van de Zoetermeerse Plas. Rechts staan witte, gespierde, dikbillen met hun poten in de modder.

Even later komen huizen aan de rand van Zoetermeer in beeld. Langs het Meerpad is het goed wonen, met uitzicht op de weidse polder. In de verte zijn de hoogste punten van Leiden zichtbaar.

,,Ik heb er thuis één die nog breder is’’, roept een oudere, Indisch ogende, vrouw me toe. Geen idee waar ze het over heeft. Ik kijk naar de kleine, overharige, en veel te dikke mopshond die achter haar aan sjokt en vermoed dat ze het daar over heeft. ,,Nee, ik bedoel uw hoed.’’ Ze heeft een zonnehoed met een heel brede rand.

Bij het Buytenpark gaat de route even buiten het rondje Meerpolder om. Dit, honderd hectare grote, natuurgebied bevat een groot begrazingsgebied voor Gallowayrunderen dat zeer de moeite van het ‘omlopen’ waard is. Door de heuvels waan je je even in het buitenland. Fraaie schijn, want dit zijn de overblijfselen van een vuilstort. Rond 1980 is het afval afgedekt en zijn de puinheuvels omgevormd tot natuurlijk ogende heuvels. Dat is goed gelukt, alleen jammer dat je ook uitzicht hebt op het vreselijk lelijke bouwwerk dat we kennen als indoorskiparadijs  Snowworld. Na het Buytenpark vervolgen we de polderweg richting Stompwijk. Zwaluwtjes scheren door het luchtruim en kikkers kwaken overal. Ze springen weg bij het lezen van een informatiebord over de knotwilgen en zitten in de plas water onder een veerooster. Mooie groene kikkers met prachtig lange springpoten. In de sloot naast het pad zwemmen grote vissen, vermoedelijk brasems. Voorbij Stompwijk staat een ooievaarsnest langs de dijk, waarop de bewoner luid staat te klepperen met zijn snavel. Het lijkt erop alsof er jonge vogels in het nest zitten, maar het is niet goed te zien. Vlakbij de Noord Aa loopt een marterachtig diertje over het pad. Roodbruin vachtje, zo*n dertig centimeter lang, huppelend. Is het een wezel of een hermelijn? Ik durf het niet met zekerheid te zeggen.

Erna Straatsma

Begin- en eindpunt: strand Noord Aa, Zoetermeer.Lengte: 11,8 kilometer. Horeca: Aa-Zicht, Strand 1, Zoetermeer. Iets verderop ligt boerderij 't Geertje (Geerweg 7, Zoeterwoude).Honden: ja (maar aangelijnd).Websites: www.aa-zicht.nl, www.routeyou.com (route 00066), www.hetgeertje.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.