Strengere sancties op dumpen van rotzooi in Purmerend

Robert Jan van der Woud
Purmerend

De gemeente Purmerend gaat voortaan strenger optreden bij het dumpen van afval.

Tot nu toe kon de gemeente strafrechtelijk of bestuursrechtelijk optreden tegen inwoners of bedrijven die afval dumpen, bijvoorbeeld door de troep niet in de ondergrondse container te gooien maar ernaast. Daar komt nu een derde optie bij: de civielrechtelijke weg. Dat zorgt ervoor dat overtreders steviger kunnen worden aangepakt, en dat de illegaal gedumpte troep sneller kan worden opgeruimd. De nieuwe optie houdt in dat de gemeente, na het achterhalen van de dader, direct de gedumpte afvalstoffen opruimt. Bewoners hebben daarmee geen hinder meer van het vuil. De kosten van het opruimen en afvoeren worden vervolgens bij de overtreder in rekening gebracht. Medewerkers van de gemeente beschikken over verschillende methoden om de gegevens van de eigenaar van het gestorte afval te achterhalen.

De bedragen kunnen volgens de gemeente stevig oplopen. De hoogte hangt mede af van de benodigde inzet om het afval op te ruimen. Niet allen de kosten voor het weghalen van de troep worden op de vervuiler verhaald, ook voor de administratiekosten wordt een rekening uitgeschreven. Daarnaast kan de vervuiler ook nog een boete verwachten.

Dat laatste gebeurt ook als de zaak strafrechtelijk wordt aanpakt, maar daarmee is het afval nog niet opgeruimd. De weg naar de bestuursrechter is vaak te tijdrovend.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.