De papierkliko als maatwerk

Harry de Jong
Schagen

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Die wijsheid lijkt van toepassing op wethouder Sigge van der Veek. De kogel is nog niet door de kerk, maar het heeft er alle schijn van dat de inzameling van oud papier in de dorpen van de gemeente alsnog bij de clubs en verenigingen blijft. En dat is een goede zaak.

Niet voor niets trokken clubs als Sint Boys-DES (Sint Maarten) en Vesdo (Schagerbrug) hard aan de bel, toen Van der Veek het plan voor een oudpapierkliko bij particulieren lanceerde, met de Huisvuilcentrale (HVC) als vaste inzamelaar. De dorpsclubs hebben de inzameling goed op orde, bewoners zorgen heel bewust dat het oude papier bij de verenigingen terechtkomt. Die voor de inzameling worden vergoed door de gemeente. Het gaat om substantiële bedragen voor de betrokken clubs. Die in hun eigen dorp vervolgens afzien van andere inzamelingsacties, maar deze bewust overlaten aan collega-verenigingen. Zodat er voor elke club wat te geld binnen te halen valt om de boel draaiende te houden.

Van der Veek neemt nu met verenigingen de tijd om na te gaan wat waar tot de beste inzamelingsreslutaten leidt. ,,Want in de stad Schagen willen de clubs wel aan de blauwe bak. Om, zoals in de Waldervaart al gebeurt, te helpen bij het legen van die bakken. Maar in de dorpen lijkt inzameling door verenigingen zonder de blauwe bak de garantie voor het beste resultaat. Ik ga met de clubs na wat waar het beste is.''

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.