Profiel Jumbo-afperser: 'Slim, vreemd loopje en tussen 20 en 40 jaar'

Een screenshot van de bewakingscamera van de Jumbo-supermarkt aan het Overwinningsplein in Groningen gemaakt op zondag 31 mei.© ANP

Internetredactie
groningen

De politie heeft gedragsdeskundigen en een 'profiler' ingezet om een goed beeld te krijgen van de verdachte van de explosieven bij Jumbo en zijn werkwijze. De belangrijkste kenmerken: de dader is slim, waarschijnlijk tussen de 20 en 40 jaar en is zo goed als zeker een man. Hij woont naar alle waarschijnlijkheid in Groningen.

Met lege handen staat de recherche na drie maanden onderzoek zeker niet. De commandant van de Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden Rob Vos zegt dat er sporen zijn van de dader. Het gaat in ieder geval om vingerafdrukken. Ook is er uitgebreid telefoon- en internetonderzoek gedaan.

Er zijn twee kookwekkers gevonden bij de bommen. Het gaat om wekkers van het merk Leifheit, die waarschijnlijk bij de Blokker zijn gekocht. De recherche probeert de kopers te achterhalen. De politie beschikt ook over camerabeelden van de dader, die een vreemd loopje heeft.

De politie heeft flink wat experts in huis gehaald voor het onderzoek. In Duitsland is gepraat met rechercheurs die ervaring hebben met afpersingen waarbij bitcoins zijn geëist.

Explosievendeskundigen bogen zich over het materiaal dat is gebruikt bij de bommen en het pakketje met explosieve stof. De gedragsdeskundigen en profiler stortten zich op de psyche van de verdachte.

Zie ook het politiedossier Jumbo

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.