Ex-penningmeester moet bloeden voor diefstal van uitvaartclub Sijbekarspel/Benningbroek

Anouk Haakman
Sijbekarspel

De oud-penningmeester van Uitvaartvereniging Sijbekarspel/Benningbroek moet de club ruim 50.000 euro terugbetalen die hij heeft gestolen uit de kas. De rechtbank van Zutphen heeft dat bepaald na een civiele procedure.

,,Het was nog een heel gedoe want hij woont nu in Arnhem, vandaar dat we naar Zutphen moesten. Eerst wilde hij schikken, voor 15.000 euro met het terugbetalen van honderd euro per maand. Dat vonden wij belachelijk, dus de rechtbank heeft het verder onderzocht’’, vertelt voorzitter Hessel Gerssen.

Hij ontdekte in het najaar van 2014 dat er iets vreemds aan de hand was. De penningmeester bleek veertien jaar lang boekhoudkundige trucs te hebben uitgehaald om geld naar zijn eigen rekening toe te sluizen. De vrijwillige kascommissie vertrouwde op zijn deskundigheid, maar na een onderzoek van een professional bleek dat het spaargeld zo goed als op was.

Destijds werd geschat dat het ging om een bedrag tussen de 30.000 en 40.000 euro. De rechtbank wees uiteindelijk 50.750 euro toe, plus rente en proceskosten.

Deurwaarder

Gerssen betwijfelt of dat geld ook echt terugkomt. ,,Ik verwacht er niet veel van, maar met dit vonnis kan de deurwaarder wel aan de slag. En we hebben erkenning dat hij fout zat.’’

Of de penningmeester ook strafrechtelijk wordt vervolgd, is nog niet duidelijk. Gerssen: ,,De recherche werkt aan de zaak, maar tot nu toe horen we daar weinig van.’’

Uitvaartvereniging Sijbekarspel/Benningbroek heeft 420 leden op 260 adressen. Zij sparen voor hun eigen begrafenis, die verzorgd wordt door dorpsbewoners tegen kostprijs. Dit gebeurt twee of drie keer per jaar. Per uitvaart wordt 850 euro uitgekeerd. Met het beetje geld dat nu nog in kas is, kan de uitvaartvereniging nog een paar jaar vooruit.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen