Rapport Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek-Waterland: ’Uitgaan is witte aangelegenheid’

Vanda de Haan
Zaandam

Het bureau deed zes jaar geleden al onderzoek naar discriminatie in de horeca. Destijds bleek dat enkele Zaandamse clubs een ’discriminatoir deurbeleid’ voerden. Sinds 2008 zijn flink wat meldingen binnengekomen bij het BD. Hoe vaak precies aan de bel is getrokken, wordt niet gemeld in het rapport. Het bleek reden genoeg om hetzelfde onderzoek nogmaals uit te voeren.

Op drie weekeinden in 2013 vulden in totaal 68 jongeren - in de leeftijdscategorie van 16 tot en met 34 jaar - een enquête in. Een fors verminderd aantal in vergelijking met 2008, toen bijna honderd meer jongeren aan het onderzoek deelnamen.

Van de 68 ondervraagden zijn 43 jongeren wel eens geweigerd bij een Zaanse horecagelegenheid. Daarvan waren 23 mensen van mening dat zij zonder goede reden niet naar binnen mochten bij een kroeg of een club. Vaak kregen zij een excuus voorgeschoteld, zoals dat de kroeg te vol was. Volgens 21 ondervraagden is de echte reden hun huidskleur en/of afkomst.

Met name bij een Zaandamse horecagelegenheid worden jongeren met een donkere huidskleur veelvuldig geweigerd. Dat geven 33 van de ondervraagden aan. ,,Toen ik bij die club aankwam, mocht ik niet naar binnen omdat ik een pet op had. Toen ik mijn pet afdeed, was het opeens vol’’, zegt een ondervraagde man van Indisch/Molukse komaf. Om welke uitgaansgelegenheid het gaat, staat om privacyredenen niet in het rapport vermeld.

Ook als jongeren met een donkere huidskleur niet worden geweigerd bij een Zaandamse kroeg of club, dan moeten zij volgens het BD alsnog vaker hun identiteitsbewijs laten zien om binnen te komen, aantonen dat zij vaste klant zijn van die desbetreffende horecagelegenheid of worden ze voor binnenkomst gefouilleerd. ,,Uitgaan is in sommige gevallen nog altijd een witte aangelegenheid, waar Turken, Marokkanen, Surinamers en andere als ’allochtoon’ beschouwde bezoekers aan mee ’mogen’ doen’’, concludeert het BD. Volgens enkele portiers en politieagenten voelen jongeren met een donkere huidskleur zich snel gediscrimineerd, aldus het onderzoeksrapport. Dat betekent niet dat het probleem zich niet voordoet, meent het BD. Het bureau adviseert jongeren om altijd te voldoen aan de huisregels van een kroeg of club en horecazaken om deze regels daadwerkelijk aan te houden.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.