Tussen droom en daad...

Noord-Holland telt wel duizend restaurants. Zoek dan maar eens uit waar je het lekkerste eet?! Omdat iemand het moet doen, prikt culinair redacteur Jurriaan Geldermans wekelijks een vorkje buiten de deur en geeft hij zijn ongezouten oordeel over prijs en kwaliteit. Vandaag: Spijz Eten en Drinken in Den Helder. Het resultaat: 8-

'Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren', dichtte Elsschot in 'Het Huwelijk', waarin een man ervan droomt zijn echtgenote te vermoorden. Dat stuit dus op wetten en bezwaren.'  Ook Dave en Stephanie Kleine koesterden hun droom toen ze tweeëneenhalf jaar geleden hun restaurant Spijz openden. Geen droom van moord en doodslag, maar een waarin zij zich met hun zaak onderscheidden van andere eetgelegenheden in Den Helder. Nu eens geen carpaccio en saté, gamba's en dame blanche. Nee, bij de Kleines stond krokodil op het menu! Dat had een reden. Spijz is een heel flinke ruimte (vader Jan Kleine - eigenaar van Duinoord in hetzelfde Den Helder, had daarop aangedrongen, omdat een grote zaak net zoveel tijd vergt als een kleine), die Dave en zijn eega met eigen handen opsplitsten in een oud-Hollandse kamer, een maritieme hoek in de vorm van een boot, een seizoenstuin die wisselt met de jaargetijden en een landenrestaurant, dat steeds aan een andere natie is gewijd. Om te beginnen met Zuid-Afrika, met die verdomde krokodillen. Prompt stond Spijz te boek als 'die tent waar ze alleen maar alligators serveren'. Terwijl links en rechts ook nog wel een koe op de kaart stond. Een valse start dus (krokodillentranen), maar Dave en Stephanie klampten zich evengoed vast aan hun droom. Híj stond dagelijks twee uur lang deeg te kneden voor eigen biologisch brood, zíj struinde de markten af op zoek naar vlees van het Wieriger weiderund en andere eerlijke producten. En chef-kok Henk Kroos, eveneens uit de marinestad, maakte er allerlei lekkers van. Maar er doemden dus wetten op en praktische bezwaren. Om met dat laatste te beginnen: ofschoon veel Nieuwediepers met hún Koninklijke Marine de wereld over cruisen en tal van culturen ontdekken, doen ze thuis het liefst gewoon. Alle zaad van vernieuwing viel in een dorre schoot, waarmee een economische wet om de hoek kwam kijken: als je klanten je producten niet willen, zul je die moeten aanpassen. Sindsdien staan bij Dave en Stephanie, net als overal elders, carpaccio en saté, gamba's en dame blanche op de kaart. Toch is er voor de avonturier veel te beleven, want in zijn verrassingsmenu (vier gangen voor €32,50) kan chef Henk lekker tekeer gaan . Met een goede entree van bifteck tartare bijvoorbeeld. Een klassiek gerecht rond rauwe biefstuk (traditioneel met de hand gesneden) met allerhande smaakmakers. Hier zijn dat gefrituurde biet, zongedroogde tomaat en rucola, plus truffelmayo en balsamicosiroop. Ze geven bite aan de biefstuk, zij het dat een verdwaald kappertje voor wat extra zout-zuur (niet te verwarren met zoutzuur) lekker zou zijn. De groentebouillon serveert Dave vanuit een theepot, die hij uitschenkt over verse soepballetjes en een julienne van prei, wortel en selderij. De soep heeft een zoete zweem van gember, maar dat is - ook hier - biet, verklapt de baas. Gepofte tomaatjes doen er nog een schepje bovenop. Best. Een forel-met-kop-en-kont vormt het hoofdgerecht van Henks verrassingsmenu. De vis heeft een perfecte gaarheid en komt ter tafel met de buik vol van in kerrie gewokte groenten (broccoli, ui enzovoort). Onder die groenten vind je nog een bolletje aardappelpuree, maar dat zou ik weglaten. Het knapperig gebakken groen is immers bedoeld om de forel een beet te geven, die je teniet doet met zachte puree. Bovendien gaan er al voorgekruide aardappeltjes bij (zout!) en kun je voor €2,50 extra ook nog patatten met mayonaise bestellen (beetje bleek). Een denkfout lijkt voorts dat naast die kerrietonen van de groenten, ook nog een tomatensaus over de vis is gegoten. Kies hier liever voor een zure saus (en laat die kerrie weg), om de lichte grondsmaak van de forel weg te nemen. En nóg weer een gefrituurd bietenplakje riekt naar overdaad... De toet wordt een kaasplank met biologische heerlijkheden van onder meer de Egmondse zorgboerderij De Klompenhoeve. De smeuïge geitenbolletjes kwamen als amuse al voorbij, nu is het de beurt aan een heel zuivere belegen kaas en een goddelijke 'geit met fenegriek'. Ongewoon lekker en lekker ongewoon. Schemert er toch nog wat door van die droom van Dave en Stephanie.

Jurriaan Geldermans Spijz Eten en Drinken, Koningstraat 70 in Den Helder, 0223 - 613035, www.spijz.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.