Stap voor stap meer erkenning

Willem Wind wandelt door Nederland voor aandacht voor hoogbegaafdheid. Foto Vera van den Broek

Ron Amesz

Eén paar schoenen, een hoed en een slaapplek. Meer heeft Willem Wind niet nodig. Wandelend door Nederland vraagt hij aandacht voor speciaal onderwijs voor hoogbegaafden. Gisteren was hij in Purmerend.

Op 1 mei vertrok hij vanuit Vaals om in vier maanden 735 km af te leggen. Inmiddels is Wind over de helft en heeft hij al meer dan 1000 km in de benen. En dat alles om onderwijs voor hoogbegaafden te veranderen.

Wind, naar eigen zeggen hoogbegaafd en coach van andere hoogbegaafden, maakt zich al jaren sterk voor hervorming van het onderwijs voor hoogintelligente mensen. Maar omdat gesprekken met ministers en wethouders tot nog toe niets hebben opgeleverd, pakt hij het dit keer anders aan. Lopend.

De Groninger pleit voor een speciale onderwijsmethode waarmee hoogbegaafden in hun eigen tempo, dus versneld, een opleiding kunnen afronden waarin ze gemotiveerd worden om te blijven leren. ,,Het is een groot misverstand dat hoogbegaafden alles kunnen. Omdat ze moeite hebben met het reguliere onderwijssysteem haken ze zonder diploma af'', aldus Wind. Gevolgen zijn problematisch gedrag of een baan onder hun niveau en een gevoel van onbehagen omdat ze eigenlijk iets uitdagenders willen doen. Daarnaast moet thuisonderwijs gestimuleerd worden. ,,Hoogbegaafde kinderen worden vaak gepest omdat ze betweterig zijn, of ze presteren express slecht omdat ze niet willen opvallen in de klas.''

Op www.lopenvoorhoogbegaafdheid.nl is Winds tocht op de voet te volgen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.