Beetje spijt van wildcard

Roderik Franken in actie tijdens zijn finalepartij tegen Tim Blaauboer. © Foto Martin de Haan

Judit de Redelijkheid
Heerhugowaard

Het was een drukke week voor Tim Blaauboer. De 21-jarige tennisser uit Schagen behoorde tijdens het Heerhugowaards Open niet alleen tot de deelnemers, hij zat voor het eerst ook in de wedstrijdorganisatie. Met die laatste pet op deelde hij in aanloop naar het nationale ranglijsttoernooi een wildcard uit aan Roderik Franken. ,,Daar zul je nu wel spijt van hebben”, zei de geboren Nieuwedieper met een lach, nadat hij Blaauboer in de finale verslagen had.

Net als vorig jaar, toen Jake Mak ten koste van Zen Zijlstra voor de derde keer op rij als toernooiwinnaar van de baan stapte, werd de herenenkelspelfinale een ’Heerhugowaards onderonsje’. En dat stond voor het afsluitende weekeinde al vast. Vier spelers van de organiserende vereniging wisten zich immers voor de halve eindstrijd te plaatsen.

Blessure

Roderik Franken rekende daarin af met Adriaan de Jager. Tim Blaauboer had op zijn beurt het geluk dat titelverdediger Mak wegens een blessure de handdoek in de ring moest gooien. En daar was ook Franken niet heel rouwig om. ,,Ik heb nog nooit van Jake kunnen winnen’’, zei hij over zijn ervaren clubgenoot. ,,Dus ik hoopte vooraf wel stilletjes op toernooiwinst, maar ik verwachtte eigenlijk een finale tegen Jake en dan zou de tweede plek realistischer zijn.”

Een kansberekening voor het treffen met Blaauboer was lastiger te maken. Nog niet eerder stonden de twee in wedstrijdverband tegenover elkaar. ,,Maar Roderick kent mij door en door”, wist de jongste van de twee TV Heerhugowaard-spelers. ,,Dus ik denk dat hij zijn strijdplan al heel lang klaar had liggen.”

Dat Franken überhaupt meedeed in Heerhugowaard, had hij overigens mede te danken aan zijn tegenstander. ,,Toen ik me wilde inschrijven was er een grote stroomstoring’’, verklaarde de 26-jarige Amsterdammer, die opgroeide in Den Helder. ,,Daardoor had ik geen internet en was ik te laat.” De wedstrijdleiding, met Blaauboer in de gelederen, gunde hem vervolgens één van de zes wildcards die te verdelen waren.

Spijt

,,Daar zul je nu wel spijt van hebben”, zei Franken met een lach. In de eindstrijd had de geboren Nieuwedieper, die als nummer 61 van de nationale ranglijst aan het toernooi in Heerhugowaard begon, niet veel tijd nodig om de winst naar zich toe te trekken. Hij bleek inderdaad een plan te hebben bedacht om Blaauboer (80e) te verslaan (’Dicht op de baseline spelen en veel backhandrally’s aangaan’) en dat pakte goed uit. ,,Ik had graag een paar games meer gepakt”, blikte Blaauboer terug na de 6-1, 6-1 nederlaag. ,,Maar op de momenten dat ik het kon afmaken liet ik helaas wat kansjes liggen.”

Voor de Schagenaar was het vanwege zijn dubbelrol een extra bedrijvige week. ,,Ik ben hier alle dagen van het begin tot het einde geweest. Druk, maar heel erg leuk. We hadden een mooi deelnemersveld en het is natuurlijk super dat de spelers van onze eigen club het zo goed deden. Een topweek, ik heb echt genoten.”

Melgers

Franken was na zijn overwinning nog niet klaar. Hij stond samen met teamgenoot Jeroen van der Ven ook in de herendubbelfinale. Daarin werden Sem Snoek - ook al van TV Heerhugowaard - en Laurens Deelstra met 6-1, 6-3 verslagen.

Bij de vrouwen ging de titel ook naar een ’thuisspeelster’. Annick Melgers rekende af met Noa Liauw-A-Fong (6-3, 7-5).

In de ’3’-categorie bleef Heerhugowaards succes uit, doordat Koen van der Meer en Zoë Gubbels hun finales verloren van respectievelijk Marnix Pluim en Gabrielle Altena. Gubbels zegevierde in het dubbelspel van het hoofdtoernooi wel met Jiva de Veer.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen