Vol gas etalage in

De ravage in de winkel van Leen Bakker was groot. Archieffoto Mizzle Media/Niels Folkers

Ed Brouwer

Een moment van onachtzaamheid heeft voor Frans van Leeuwen grote gevolgen. Hij is na 55 jaar autorijden zijn rijbewijs kwijt.

Het was gewoon stom van hem, natuurlijk, geeft hij toe. Hij stond die zaterdag in januari voor de winkel van Leen Bakker geparkeerd, klaar om weg te rijden, toen zijn vrouw naast hem vroeg het kinderzitje op de achterbank eerst nog even beter vast te zetten. In het omdraaien naar de achterbank glijdt zijn voet van het rempedaal op het gaspedaal. De wagen, een automaat, schiet in volle vaart door de grote glazen pui en komt meters verderop tussen de tafels en stoelen tot stilstand. Groot geluk dat er niemand gewond raakt - alleen zijn echtgenote Nel loopt een schram op.

De politie die er bij komt, twijfelt aan de rijvaardigheid van de 76-jarige Van Leeuwen en neemt zijn rijbewijs in. Wat volgt is een vorderingsprocedure, waarbij je als automobilist opnieuw theorie moet doen en je rijvaardigheid moet bewijzen. Het CBR neemt daar alle tijd voor. Pas na vijf maanden (!) wordt hij opgeroepen voor het theorieexamen en de rijtest en al die tijd mag Van Leeuwen geen meter rijden.

Het theorie-examen moet goed verlopen zijn, want met de CBR-adviseur die de rijtest afneemt gaat hij de weg op. Het wordt geen onverdeeld succes en eigenlijk begint dat al voor het instappen. Van Leeuwen stoort zich aan de vraag van de CBR-man of hij het wel zou moeten doen, die rijtest, ’want het risico was groot dat ik weer in de fout ging en dan was het goed over’. Wat hem ook niet zint, is dat zijn rij-instructrice niet op de achterbank mag meerijden. En dan is er nog die opmerking dat er altijd een herkansing is, mits hij het kan betalen en het geld er voor over heeft. ,,Waar bemoeit die man zich mee?’’

Geen ingrepen

Ondanks zijn ongenoegen, heeft Van Leeuwen tijdens het rijden het idee dat het behoorlijk gaat. Misschien dat hij hier en daar wat voorzichtig is, maar er zijn geen ingrepen. Dat zegt niets, merkt Van Leeuwen als hij na afloop en public aan de balie van het Bastion hotel waar het afrijcentrum is de uitslag krijgt: gezakt. Op vier onderdelen toont hij volgens het CBR onvoldoende autobeheersing: bij het verwisselen van rijstrook, bij het rijden op rechte en bochtige wegen, zijn gedrag bij en op kruispunten en zijn gedrag nabij en op bijzondere weggedeelten. Kortom, eigenlijk in alle situaties. Hij mag de weg niet meer op. ,,Als je dan leest dat je bent gezakt, dan stort je wereld op 76-jarige leeftijd compleet in."

Een eenmalige herkansing moet 675 euro kosten. Voor Van Leeuwen is dat heel veel geld. Omdat hij er geen vertrouwen in heeft dat hij de tweede keer wel mág slagen, laat hij het CBR onder protest weten dat hij afstand doet van zijn rijbewijs.

Mobiliteit

Voor de mobiliteit van het echtpaar heeft die domme fout bij Leen Bakker ingrijpende gevolgen. Dat is treurig, vindt het echtpaar, maar vooral zijn ze boos over de behandeling door het CBR, de man van de rijtest voorop. ,,Die was al bevooroordeeld, ik mocht niet slagen. Het was een autoritaire machtswellusteling", meent meneer Van Leeuwen. ,,Het CBR doet aan leeftijdsdiscriminatie en heeft totaal niets op met het mobiel houden van ouderen. Die 675 euro voor de herkansing is je reinste ontmoedigingsbeleid."

De woordvoerster van het CBR vindt het spijtig dat meneer Van Leeuwen op deze manier zijn rijbewijs kwijtraakt. Zij beklemtoont dat de rijtest streng moet zijn in het belang van veilige verkeersdeelname. Verder is het aan de adviseur die de rijtest afneemt of hij wel of geen rij-instructeur meeneemt.

Het CBR neemt vervolgens contact met meneer Van Leeuwen op om zijn ongenoegen te bespreken. Het leidt ertoe dat hij terugkomt op zijn beslissing om afstand te doen van zijn rijbewijs. Hij gaat binnenkort toch een nieuwe rijtest afleggen en hoeft geen theorie te doen. We zullen voor hem duimen!

Binnenkort meer CBR: Geldig rijbewijs verlengen

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.