Kerstontbijt nieuwe stijl geeft enige strijd

Marten Visser
Schagen

Een klasgenootje dat een ontbijtje maakt voor mijn kind? Komt dat wel goed?

Wat nou als het bij dat kindje thuis een smerige boel is? Wat als ze hun croissants kopen bij een andere bakker dan wij gewend zijn? Wat als mijn kind er veel werk van maakt, en zijn klasgenootje met een karig ontbijtje aankomt? Wat als je als vegetariër een broodje worst voor een ander kind moet maken?

Het plan van de Aloysiusschool om kinderen thuis een ontbijtje voor elkaar klaar te laten maken en dat dan samen op school op te eten zorgde voor beroering onder ouders. Zoveel zelfs dat er vanuit de school een uitgebreide brief naar alle ouders ging over de ’onrust’ die was ontstaan.

Veel gedoe om niks? Toch niet, zegt Aloysius-directeur John Bruinsma. ,,We wilden dit wel serieus nemen. En ouders die het echt niet zagen zitten de kans geven om er anders mee om te gaan.’’ De school kwam op het idee voor het alternatieve ontbijt om zo te benadrukken dat Kerst echt een feest is van delen, van iets geven aan een ander.

Enkele ouders zetten vraagtekens bij het plan. Zo zou er bij voorbeeld rekening moeten worden gehouden met allergieën van kinderen. ,,Dat is een legitieme vraag’’, zegt Bruinsma. ,,Daar moet aandacht voor zijn. Net als voor kinderen die koosjer of halal eten.’’ Naar aanleiding van de brief kwamen ook veel ouders die wel positief waren in de lucht. En zij waren ver in de meerderheid. Het kerstontbijt gaat donderdag dus gewoon door zoals gepland. ,,Een heel grote groep maakt een ontbijtje voor een ander, enkelen maken gewoon iets voor zichzelf.’’

Donderdagavond is er op de school aan de Langestraat 3 nog een fancyfair, met een markt en optredens. Vanaf 17.00 uur is iedereen welkom.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.