’Slaapapneu is een welvaartsziekte’

Els Meijland, OSAS Zorgcoach Rode Kruis Ziekenhuis, legt journalist Jouri Bakker uit hoe de CPAP werkt.© Foto Jouri Bakker

Longarts Erik Kapteijns en zorgcoach Els Meijland.© Foto Heleen Vink

1 / 2
Jouri Bakker
Beverwijk

Van de honderdduizenden Nederlanders die aan het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS) lijden, weet zo’n tachtig procent dat zelf niet.

Levensgevaarlijk, want onbehandeld kan de kwaal zelfs tot een hart- of herseninfarct leiden. Genoeg reden om de sluipmoordenaar tijdens een informatieavond in het Rode Kruis Ziekenhuis in de schijnwerpers te zetten, vindt longarts Erik Kapteijns. ,,Praat met je huisdokter als je twijfelt.”

Apneu is het stokken van de ademhaling tijdens de slaap en gaat regelmatig gepaard met luid gesnurk. De adempauzes verstoren de derde fase van de slaapcyclus, de diepe slaap, legt Kapteijns uit. Tijdens de slaap ontspannen de spieren in de bovenste luchtweg zich, waardoor er geen lucht naar de longen kan. “Zo ontstaat er zuurstofgebrek in het lichaam.”

Zuurstof

Maar hoe kan het dan dat mensen niet weten dat ze aan apneu lijden? Als je niet kunt ademen, word je toch wakker? Vaak niet, vertelt Kapteijns. ,,Als ze in hun diepe slaap apneus krijgen, krijgen de hersenen niet genoeg zuurstof en keren ze terug naar hun lichte slaap. Mensen met apneu zijn dus niet lang genoeg in de diepe slaap.” Omdat we juist in die fase uitrusten, voelen apneupatiënten zich overdag vaak lusteloos. ,,Dan denken mensen al snel dat het een depressie is.”

Vermoeidheid is vervelend, maar de langetermijngevolgen van onbehandelde apneu zijn veel ernstiger. Door het continue gebrek aan zuurstof stijgt de bloeddruk en raken bloedvaten en organen beschadigd. ,,De kans dat iemand met apneu binnen vijf jaar een hart- of herseninfarct krijgt, is 22 op 100.000’’, benadrukt Kapteijns het risico. Normaal is dat 11 op 100.000.’’ Ook andere hart- en vaatziekten liggen op de loer, net als diabetes type 2. ,,Er is een duidelijk verband met suikerziekte.”

Aangeboren eigenschappen als een lange huig of een slecht ontwikkelde onderkaak kunnen apneu veroorzaken. Toch komt het veel vaker voor bij mensen met overgewicht. ,,Het is een welvaartsziekte”, zegt de longarts. De beste behandeling is daarom preventie. ,,Als je ervoor zorgt dat de bevolking niet dikker wordt, zal het aantal gevallen niet toenemen.”

Wie een partner heeft, zal horen dat er ‘s nachts iets mis is met de ademhaling. Maar hoe bepaal je nu op eigen houtje of je (mogelijk) apneu hebt? ,,Er zijn drie gouden vragen”, vertelt Kapteijns. ,,Heb je last van snurken? Heb je ‘s nachts last van een stokkende adem? En ben je overdag vermoeid en val je vaak in slaap?” Wie twee van deze vragen met ‘ja’ beantwoord, doet er goed aan zich te laten testen. ,,Het lijkt onschuldig, maar het is ernstig.”

De informatiebijeenkomst is op 12 april in het restaurant op de eerste verdieping van het Rode Kruis Ziekenhuis en duurt van 19.15 uur tot 21.30 uur. Toegang is gratis, aanmelden is verplicht. Dat kan via telefoonnummer 0251-265111 of via rkz.nl/agenda.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.