Bewijs geleverd: journalisten kunnen spellen

Archieffoto: Hedske Vochteloo

Archieffoto: Hedske Vochteloo

Wim Wegman
Hoorn

Terwijl anderen zondag heerlijk langs het strand wandelden of de tuin winterklaar maakten, was een select gezelschap taalliefhebbers in een warm zaaltje in de Hoornse bibliotheek verwikkeld in de eindstrijd van de Taal10-Daagse-taalquiz.

Wat is leewater? Is ’gozer’ goed gespeld? En ’moccassin’? Wat zou een uitbijter zijn? En een gymkana? En welk woord hoort bij de cryptische omschrijving ’Hij maakt ijs aan het hof’? (zie voor de antwoorden onderin)

Met deze en andere vragen werd gisteren de taalkennis van acht Noord-Hollandse teams getest. Deze teams zijn de winnaars van regionale voorrondes waaraan in totaal zo’n honderdzestig mensen deelnamen. Acht bibliotheken, van de IJmond tot de Noordkop, hebben de wedstrijd samen met Noordhollands Dagblad opgezet.

Voor deze tweede editie van de Taaltiendaagse hadden de bibliotheekmedewerkers naarstig creatieve opgaven zitten maken. ,,De één zorgde voor de crypto’s, de ander maakte de spellingsopgaven’’, vertelt Aafke Vlaanderen van de Hoornse bibliotheek. Daarmee was de wedstrijd heel wat speelser dan van vorig jaar, toen de enige opgaven uit ’woorden hardop spellen’ bestonden. ,,Dat wordt op het laatst wel een beetje eentonig.’’

Sipke Fluitman van het team IJmond-Noord keek stomverbaasd op toen zijn omschrijving voor ’opperman’ werd afgekeurd. Het juiste antwoord was ’helper van een metselaar’ en niet ’werkvoorbereider’. ,,Maar ik ben zelf opperman geweest!’’, zei Fluitman. ,,Dan sjouwde je stenen voor de stratenmaker. Nou ja, blijkbaar kan een opperman ook voor een metselaar werken", besloot hij. Weer wat geleerd.

Toch kwam team Fluitman sterk voor de dag en bereikte een gedeelde tweede plaats, samen met team Europese School uit Bergen en Wad is Wijsheid uit Wieringen. Maar de absolute winnaar was: het Noordhollands Dagblad. Journalisten Eric Molenaar en Annette Snaas bleken zowel wat betreft spellingsvaardigheden als creatieve taalvaardigheid het sterkste team. ,,Laat niemand onder u dus nog klagen over journalisten die niet kunnen spellen!’’, zei de juryvoorzitter.

De bokaal belandde daarmee, een beetje vreemd maar eerlijk verkregen, weer bij de sponsor ervan. Ook kregen de deelnemende teams een taalspel en boekdrop.

Antwoorden: Vocht in een gewricht. Gozer. Mocassin. Uitgestotene, iemand die steeds het kind van de rekening is. Wedren met grappige hindernissen. Vorst.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen