Tijgers uit Anna Paulowna moeten Russen redden

Tijger Vladimir ’woont’ nu nog in Anna Paulowna, maar is binnenkort wellicht te vinden in Rusland. © Foto Henk Gerber

Martijn Gijsbertsen
Anna Paulowna

Siberische tijgers, afkomstig van Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna, gaan in Rusland helpen een populatie raszuivere Amurtijgers er bovenop te krijgen.

Robert Kruijff, directeur van het Polderse dierenpark met opvang- en onderzoekscentrum voor katachtige roofdieren, heeft goede contacten met het Severtsov Instituut.

Bedreigd

Dat heeft in de buurt van Vladiwostok een reservaat opgezet voor rehabilitatie en reïntroductie voor de grootste tijgersoort, die in haar voortbestaan wordt bedreigd.

Het centrum zit te springen om vers bloed, omdat anders het gevaar op de loer ligt van inteelt, verzwakking van het ras en ziekten.

Hoenderdaell wil de helpende hand bieden. Door mannetjestijger Vladimir en ook zijn zussen Valesca en Bodhana, ooit overgenomen van een Duitse dierentuin, te laten invliegen.

,,Het idee is dat binnen twee jaar jongen worden verwekt, die vervolgens in het wild kunnen worden uitgezet’’, aldus Kruijff.

DNA

,,We hebben haren van onze tijgers opgestuurd, om het DNA te bepalen. Zij blijken raszuivere Siberische - of Amurtijgers.’’

Anna Yatsjmennikova van het Russische rehabilitatiecentrum, dat nu leeg staat en geen roofdieren heeft, is al in Anna Paulowna geweest om het gedrag van de Polderse tijgers te onderzoeken.

,,Ze kunnen worden gebruikt voor voortplanting. Het liefst doen ze dat met een onverwant stel, dus we zoeken nu een geschikte tijgerin of tijgers uit een andere dierentuin.’’

En daar zit hem nu juist net de kneep. Want Kruijff en het centrum krijgen, naar eigen zeggen, geen medewerking van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) en haar leden.

’Koude Oorlog’

Heerst er een ’Koude Oorlog’ in dierentuinland? ,,Wat andere mensen denken, kan ik niet invullen. Maar het lijkt er sterk op dat ze niet elkaars bloedgroep hebben, het tussen het Westen en Rusland niet zo botert’’, stelt Kruijff.

,,Of politiek, ego’s of andere belangen hierin een rol spelen, geen idee. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, we leven in een vrije wereld. Alleen: daar hebben deze tijgers geen boodschap aan.’’

Noodkreet

,,Vandaar dat ik als noodkreet alle Europese en Amerikaanse dierentuinen heb aangeschreven. Want waarom zouden dieren in gevangenschap een bedreigde diersoort niet mogen helpen?’’

Besluit Hoenderdaell het centrum bij Vladiwostok te helpen, dan staat dat het park in Anna Paulowna volgens de EAZA vrij.

De Europese dierentuinkoepel laat deze krant desgevraagd weten nooit plannen van het centrum te hebben ingezien, ook niet na herhaalde verzoeken hiertoe.

Bovendien zou het project volgens een woordvoerder niet worden gesteund door de Russische overheid.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.