Prinsengalerij vreest shoarmazaak

Guusje Tromp
Heemskerk

Afgelopen woensdagavond is een aantal omwonenden van de Dr. Prinsengalerij naar de bezwaarschriftencommissie gekomen om hun argumenten te vertellen tegen de komst van een horecazaak.

Bewoner Thomas Dijkstra: ,,Sinds er tien jaar geleden een andere bedrijfsleider in de C1000 kwam die langer open wilde zijn, is ons woongenot afgenomen. We waren dan ook opgelucht dat de supermarkt vervangen werd voor de Jumbo verderop. En dat er een Action in de lege ruimte komt. Want die hoeft niet open op zondag. Maar nu hebben we begrepen dat er een vergunning is verleend voor een shoarmazaak met een terras op nummer 12. Naast de stank- en het geluidsoverlast zijn we ook bang dat onze huizen in de toekomst moeilijker verkocht raken. Want je woont nu eenmaal liever boven een schoenenwinkel dan boven een shoarmazaak.’’

Een beleidsmedewerker van de gemeente legde uit dat in 2012 de wijziging van het bestemmingsplan heeft plaatsgevonden waardoor horeca mogelijk is geworden. Ontheffing van het bestemmingsplan was nodig vanwege de parkeerplaatsen. Volgens de gemeente bestaat er straks een behoefte van 0.75 extra parkeerplaats. Maar deze vervalt door toepassing van dubbel ruimtegebrek (het winkelend publiek zal op zaterdagmiddag nagenoeg gelijk zijn aan hen die de shoarmazaak bezoeken) en ’balansparkeren’ (rond de lunch en het diner is de parkeerbelasting die het winkelend publiek veroorzaakt niet meer van zo’n grootte dat er extra parkeerruimte moet komen).

Voor de bezwaarschriftencommissie waren de tegenargumenten van de omwonenden duidelijk. Maar over het parkeren ontstond de nodige verwarring. Want in de oude situatie was er een tekort van 54 plekken. Volgens de gemeentemedewerker is er uitgegaan van een nulsituatie, waarna de nieuwe parkeerbehoefte is berekend. Maar hoe de berekening precies tot stand is gekomen, is niet helemaal duidelijk.

De bezwaarschriftencommissie brengt binnen zes weken advies uit.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.