In 60 seconden: nijntje

Ed Dekker© Roel van Leeuwen

1 / 2
Ed Dekker

Weer een goed gevuld trommeltje, dankzij mijn vrouw. Broodje speculaas, broodje kaas, plakjes komkommer en druifjes. In deze volgorde ging al dat lekkers ook op, maandag aan mijn bureau op de krant. Voor twaalven was het meeste al weg.

Dagelijks met een broodtrommeltje naar het werk, dat zie je steeds minder, inderdaad. Ook om een andere reden valt mijn trommeltje op. Ik heb er een van Nijntje. Pardon, nijntje. Geestelijk vader Dick Bruna schreef zijn wereldberoemde creatie altijd in onderkast, zoals het gebruik van kleine letters heet in de typografie.

Mijn collega Petra Bies wordt altijd vrolijk van mijn nijntje-broodtrommeltje - dat mijn dochter niet meer nodig had. Petra schreef er over in een jubileumkrant die ik kreeg van mijn collega’s.

nijntje pluis - zo heet het opgewekte konijntje voluit - stond ook afgebeeld op een ingelijste cartoon, een andere cadeau vanwege veertig jaar schrijven voor het NHD. Tekenaar Frank Muntjewerf had nijntje listig verwerkt.

Op Facebook riep de cartoon vragen op bij vrienden die niet weten hoe ik ’s middags eet. Petra schreef een wetenschappelijke verhandeling over de psyche van mensen die lunchen uit een nijntje-tromel. Details bespaar ik u.

Wel kan ik zeggen dat mijn lunch maandag, de eerste werkdag na mijn jubileumborrel, extra lekker smaakte. Met dank ook aan Dick Bruna.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.