Provincialeweg tot na de ochtendspits dicht

Redacteur Alkmaar
zaanstreek

Het extreme weer heeft donderdag in en rond de Zaanstreek tot veel overlast geleid.

Vanwege het gevaar voor vallende dakpannen bij het nieuwe stadhuis van Zaanstad beloten de hulpdiensten in de loop van de middag de Provincialeweg af te zetten en het verkeer om te leiden door het centrum van Zaandam. Eerder al werd het busstation afgezet. Bussen moesten uitwijken naar het oude, tijdelijke busstation, honderd meter verderop. Het nieuwe busstation werd vorig jaar ook al afgesloten om dezelfde reden. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de afsluiting van de Provincialeweg nog zeker tot na de cohtendspits van vrijdag zal duren. Vanwege de aanhoudende harde wind kan de brandweer niet het dak op om de schade te herstellen. Om de doorstroming te bevorderen is de busbrug tussen Westerkoog en Westerwatering vrijdag in de ochtendspits open.

De verkeersomleiding zorgde donderdag voor een continue stroom auto's door het centrum van Zaandam.

Op de Kanaaldijk bij Spijkerboor raakte een bestuurster uit Oost-Knollendam door de storm de macht over het stuur kwijt en reed het water in. De vrouw slaagde er zelf in om aan de kant te komen, nog voordat de politie en brandweer arriveerden. Het duurde een tijd voordat de bergers de gezonken auto hadden getraceerd.

Ook het treinverkeer liep vandaag aardig in de soep. Bij Almere en tussen Breukelen en Utrecht was door blikseminslag de bovenleiding vernield. Het treinverkeer rond Utrecht en Amsterdam en tussen Amsterdam CS, Zaandam en de rest van Noord-Holland was in de ochtendspits ernstig ontregeld. Rond het middaguur reden nog steeds niet alle treinen in de Zaanstreek volgens de dienstregeling. Tussen Uitgeest en Amsterdam reden twee in plaats van vier sprinters per uur in beide richtingen.

Na de aanvaring van de spoorbrug door een binnenvaartschip kwam het ttreinverkeer tussen Zaandam en Zaandam Kogerveld stil te liggen. Naar verwachting gaat deze stremming tot ongeveer 17 uur duren.

Vanwege het extreme weer en de vakantie kende de wekelijkse markt in Zaandam een minimale bezetting. Slechts 10 van de 130 marktlieden verkochten hun waren. De marktmeester hield de weerssituatie nauwlettend in de gaten. Het marktje sloot omstreeks 14.30 uur, twee uur eerder dan gebruikelijk. Vorige winter werd door hevige sneeuwoverlast de markt in Zaandam één keer in z'n geheel afgelast.

Op de N246 ter hoogte van Wormerveer kwam vanmorgen een auto met aanhangwagen door de harde wind in de problemen. De lege trailer kantelde. De weg werd korte tijd afgesloten. Er vielen geen gewonden.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.