Blinde woede bij steekpartij op het Zaans perron

Foto HDC Media/Hans van Weel

Foto HDC Media/Hans van Weel

Frits Verhagen
Zaandam

,,Ik vind dat ik rechtvaardig heb gehandeld. Als ik word lastiggevallen, mag ik dat doen. Ik had ook iemand kunnen doodsteken. Nee, spijt heb ik niet.''

Dat zei de oud-Zaandammer Marcel K. (37) vrijdag voor de rechtbank in Alkmaar waar hij terechtstond voor een steekpartij op het NS-station in Zaandam op 13 december 2013.

Het was een niet alledaagse strafzaak. De verdachte is namelijk bijna blind. Op de bewuste avond reisde K. met de trein naar Zaandam waar hij door zijn moeder zou worden opgehaald. Op het perron kreeg hij het aan de stok met drie jongens, die hem volgens de verdachte uitlachten en bovendien een foto zouden hebben gemaakt.

Pezen

De verdachte pikte dat niet en pakte een mes uit zijn tas. Hij sloeg er als een wilde mee om zich heen. Het mes raakte de onderarm van één van de jongens. Er werden diverse pezen doorsneden, waardoor het slachtoffer zijn hand vermoedelijk nooit meer optimaal kan gebruiken.

De jongen heeft nog altijd slapeloze nachten van het incident, zegt zijn advocate. Het slachtoffer heeft 10.000 euro aan smartengeld en gemaakte kosten geclaimd.

Marcel K., die door zijn handicap in een speciale instelling in Huizen woont, zei niet van plan te zijn dat te gaan betalen. ,,Het is zijn eigen schuld geweest.''

Te kakken

Officier van justitie Visser vindt dat de verdachte de situatie verkeerd heeft opgelost. ,,Hij had het gevoel dat hij te kakken werd gezet. Maar deze reactie was niet nodig. Het was hartstikke gevaarlijk wat hij deed.''

De aanklager vindt zware mishandeling bewezen en eist een werkstraf van 80 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf. Visser vindt een schadevergoeding van zo'n 2.000 euro voor het slachtoffer wel genoeg.

Blinde

Advocaat Kranendonk stelt dat zijn cliënt verminderd toerekeningsvatbaar is en de neiging heeft agressief te worden als hij een vreemde situatie niet goed kan beoordelen. ,,Het is moeilijk om je als blinde staande te houden in het land der zienden.”

De raadsman pleit voor een aanzienlijk lagere straf en een veel lagere schadevergoeding voor het slachtoffer. ,,Dat bedrag moet worden toegekend onder voorwaarde dat het slachtoffer een cursus volgt hoe hij moet omgaan met de gehandicapte medemens.''

Uitspraak op 22 april.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.