Tientallen gevallen van fraude met computers in regio

Henk Jan den Ouden
Heiloo

Alleen al in Heiloo zijn de laatste maanden tientallen mensen de dupe geworden van internetfraude. Dat zegt Lambert Meuleman van computerwinkel PC Centraal in Heiloo.

Zelf heeft hij al ’een stuk of zes’ mensen in zijn winkel gehad van wie de pc na de fraude ’op slot’ stond en die bij hem kwamen om weer toegang te krijgen tot hun pc. Later bleek dat bij zijn klanten bedragen variërend van enkele tientjes tot duizenden euro’s waren afgeschreven.

De fraudeurs nemen telefonisch contact op met hun potentiële slachtoffers, vragen toegang op afstand tot hun computer en installeren vervolgens software. Daarvoor vragen ze geld over te maken, doorgaans enkele tientjes. Vervolgens blijkt vaak niet alleen dat, maar nog veel meer geld van de bankrekening te worden afgeschreven.

Meuleman adviseert de slachtoffers, zodra ze de fraude hebben geconstateerd, onmiddellijk contact op te nemen met hun bank. ,,Als je er binnen vier dagen bij bent, kan de bank zulke bedragen tegenwoordig nog terugboeken. Daarna ben je onherroepelijk te laat.’’

De pc’s kunnen doorgaans weer worden gerepareerd.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.