Toenemende interesse thanatopraxie

© HSPublicity

De interesse in lichte balsemingen, ofwel thanatopraxie, neemt toe. Coöperatie DELA voert 80 procent van alle balsemingen in Nederland uit. Sinds begin dit jaar heeft DELA duizend lichte balsemingen verzorgd. Bijzonder is dat ook lokale ondernemers regelmatig een beroep doen op de kennis en ervaring van DELA. Lichte balseming is pas sinds januari 2010 toegestaan en mag alleen door thanatopracteurs worden uitgevoerd.

Martin Kersbergen van DELA: „Ik verwacht dat we aan het eind van dit jaar de behandeling zo’n 1.200 keer hebben uitgevoerd. Steeds meer mensen raken bekend met de methode en de voordelen ervan.”

Bij lichte balseming zorgt een vloeistof ervoor dat een lichaam circa tien dagen zonder koeling mooi blijft en er natuurlijk blijft uitzien. „Dit maakt het afscheid en de herinneringen aan het afscheid voor nabestaanden persoonlijker en minder confronterend. Het lijkt namelijk alsof hun dierbare ligt te slapen”, aldus Kersbergen. Weinig lokale uitvaartondernemers mogen lichte balseming uitvoeren. Het ontbreekt de meesten aan personeel en faciliteiten om de behandeling uit te voeren. De opleiding tot thanatopracteur is intensief en kostbaar.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.