Serie De trein terug: een virtuele feestrit over een jarige lijn

Vlnr: Astrid de Jong, Peter Collet, Wim Wegman en Jan de Graaf.© DNP/Bastiaan Schuit

Wim Wegman
Alkmaar

Aanvankelijk leefde bij het Noordhollands Dagblad het idee om het 150-jarig bestaan van de spoorlijn Den Helder – Alkmaar te vieren met een historische treinrit. Het liefst ook met antieke treinstellen en een zo oud mogelijke stoomlocomotief.

Maar praktische bezwaren (stel dat de locomotief het begeeft op het enkelspoor boven Schagen, wat dan?) en misschien ook wel wetten, stonden het in de weg.

Bovendien, hoe vertel je de deelnemers aan de tocht onderweg iets over de geschiedenis van de lijn? Want ja, zo maar een beetje heen en weer rijden, dat is natuurlijk niet erg bijzonder. Een krant wil onderweg ook iets duiden en uitleggen. Daar ben je nu eenmaal krant voor. Maar om nou coupé voor coupé lezingen te geven, in een rammelende trein…

Kortom, de echte treinreis werd ingeruild voor een virtuele. Aan de hand van een gefilmde rit van Den Helder naar Alkmaar hadden een kleine zeventig deelnemers maandag 14 december een eersteklas uitzicht op het spoor. Dat gebeurde in het hoofdkantoor van deze krant in Alkmaar, waar één van de zalen met spoorattributen en talloze foto’s in historische trein-sferen was gebracht.

‘Onderweg’ kregen de aanwezigen, terwijl de trein bij de stations, de grote bruggen en de vele verdwenen haltes en zijlijnen even stopte, uitleg over de geschiedenis van die gebouwen en kunstwerken. Bovendien konden ze luisteren naar enkele wonderlijke verhalen die zich langs het spoor hebben afgespeeld.

De feestelijke reis werd voorafgegaan door een lezing van Mark Alphenaar van het Regionaal Archief Alkmaar, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de serie en het boek De trein terug. Hij vertelde onder meer over enkele spoorplannen in deze regio die soms veelbelovend leken, maar het nooit hebben gehaald.

De avond werd afgesloten met de uitreiking van persoonlijke exemplaren van het boek De trein terug aan Peter Collet en Jan de Graaf, die een deel van hun uitgebreide fotoverzamelingen beschikbaar hebben gesteld voor het boek. Ook Astrid de Jong, die de NS vertegenwoordigde op deze avond, kreeg een persoonlijk exemplaar.

Het boek De trein terug kunt u via deze link bestellen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.