Kaaspop in Edam feest voor jong en oud

ASBOA treedt op in de Diaconietuin tijdens Kaaspop in Edam.© Foto Jacco van Oostveen

Jacco van Oostveen
Edam

Van een kinderdisco tot een optreden van bijna-bejaarde Britse rockers; Kaaspop in Edam is een feest voor jong en oud.

Het is aan het begin van de zaterdagmiddag nog betrekkelijk rustig op de Kaasmarkt als King’s Jukebox vol enthousiasme begint te spelen. Weer zo’n talentvolle band uit Volendam, met een zanger die qua stemgeluid zo voor een jonge versie van Mick Jagger door kan gaan. De zon schijnt, de eerste biertjes worden getapt. Kaaspop is begonnen.

In de Diaconietuin klinkt zwoele jazz van ASBOA, oftewel A Serious Bunch Of Amateurs. De Edammers improviseren erop los, met een hoofdrol voor saxofonist Wiek Vermeulen. Bij de start van het laatste nummer, eentje van Herbie Hancock, heeft de band nog tien minuten over. ,,Geen probleem, dat spelen we wel vol’’, belooft Vermeulen het publiek. Hij houdt woord.

Even verderop op het Jan van Wallendalplein/de Beestenmarkt zijn de kinderen de baas. Er is een kinderdisco, springkussen en vrijwilligers van stichting Bosvolk verkopen snoep en limonade. Minder kindvriendelijk is het gitaargeweld van de Edamse rockband The Pack. De kleintjes houden hun handen voor hun oren, maar hun ouders kunnen de liedjes van zanger Marlon Koek en zijn vrienden beter waarderen.

Direct na dit optreden op het podium klinkt er a-capella gezang op het veld. Concrete Balloon, bebaarde en volgetatoeeerde Volendammers, brengt meerstemmig gezongen Tom Waits-achtige liedjes. Uiteraard ontbreekt de contrabas niet. Het publiek vormt een kring om de band, die ook al op de Kaasmarkt een pop-up-optreden had verzorgd.

Halverwege de middag begint het te regenen, kort maar hevig. Veel invloed op de belangstelling heeft de bui niet. The Original Jukebox Heroes, een Britse band die bestaat uit ex-leden van legendarische groepen als The Sweet en Mud, speelt voor een volle en enthousiaste Kaasmarkt. Eén van de bandleden viert vandaag zijn zestigste verjaardag.

Ook de afsluiter van het buitenprogramma is internationaal: Mark Foggo’s Skasters sluit het programma op de Kaasmarkt vanaf 21 uur af. Daarna het feest nog door met diverse live-optredens in kroegen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.