Geen probleem met kamelen uit Camperduin

Archieffoto kamelen

door ype minkema
Camperduin

Het gevaarlijke en dodelijke mers-virus waart door kamelenland, maar de fokkers en bezitters van de woestijndieren maken zich nog geen zorgen. Ook Jurgen Praat niet die in Camperduin een kamelenbedrijfje heeft.

Het virus, dat wereldwijd inmiddels aan meer dan 125 mensen het leven heeft gekost, is ook opgedoken in Nederland. Een man en een vrouw liggen met mers in het ziekenhuis.

Praat heeft zijn twee laatste kamelen tijdelijk in Groningen ondergebracht, waar ze tussen soortgenoten leven. Binnenkort keren ze terug aan de voet van de Hondsbossche Zeewering. Praat verhuurt zijn dieren voor feesten en partijen. ,,Ze zijn in Europa geboren. Het virus komt uit het Midden-Oosten. Onze kamelen kunnen dus niet zijn besmet.’’

Bijna alle kamelen en dromedarissen in Nederland hebben ’Europese’ papieren. Maar daar wordt volgens Praat soms mee gesjoemeld. ,,De beesten komen uit Mauretanië of Marokko. Ze worden naar de Canarische Eilanden gesmokkeld en zijn dan ineens Europees.’’

Donderdag kreeg de grootste kamelenhouder van Nederland, Frank Smits uit het Brabantse Berlicum, bezoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Smits houdt de dieren voor hun melk.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.