Wormer heeft weer theater

Wil Nobel en Elly Fens in het nieuwe theater De Kaasfabriek.
© Foto José Pietens
Wormer

De 114 fonkelnieuwe stoelen van theater De Kaasfabriek staan keurig in het gelid. Op wat kleinigheden na - gordijnen ophangen, steiger van de speelvloer halen - is het theater klaar voor gebruik.

Na ruim een jaar theaterloos door het leven te zijn gegaan, heeft Wormer weer een eigen ’speelplek’. Heel Wormer kan zaterdag 30 september een kijkje nemen in de verbouwde bovenzaal van het Verenigingsbouw. De voorstellingen van Freek de Jonge en Wormer cabaretière Funda Müjde - die 7 oktober het spits afbijt - zijn al uitverkocht, zegt voorzitter Wil Nobel van stichting theater De Kaasfabriek. Hij heeft er zin in. „We hebben een heel enthousiaste groep van 40 tot 45 vrijwilligers en zo’n 150 vrienden van het theater, die ons financieel ondersteunen. Daarnaast worden we het eerste jaar geholpen door professionals, die de geluid- en techniekvrijwilligers opleiden.”

Dicht bij huis

De Kaasfabriek werd begin 20ste eeuw gebouwd. In de jaren dertig werd het gebouw aangekocht door de katholieke kerk, die er een verenigingsgebouw van maakte met een toneelzaal op de bovenverdieping. De Kaasfabriek moet een theater worden voor iedereen, zegt wethouder Elly Fens, die 30 september de officiële opening zal verrichten. Naast het theaterprogramma met zeventien voorstellingen, gaat Fluxus er voorstellingen geven voor basisschoolleerlingen en zal het Amsterdamse Theatre Hotel Courage er zijn nieuwe voorstelling ontwikkelen. Ook is de theaterruimte beschikbaar voor lokale verenigingen en commerciële verhuur. Fens vindt het - zeker met het oog op de toenemende vergrijzing - belangrijk dat Wormers weer dicht bij huis voorstellingen kunnen bijwonen.

Bar Groos

Tot vorig jaar mei kon dat in Dorpstheater Wormer, dat al 35 jaar verantwoordelijk was voor het lokale theaterprogramma. Het Dorpstheater moest de Kruiskerk verlaten om plaats te maken voor nieuwbouw. Terwijl er werd gezocht naar een alternatief kwam Bar Groos met het plan de zaal boven het café om te bouwen, maar het Dorpstheater vond de zaal te klein voor een volwaardig theaterprogramma en gooide de handdoek in de ring. Fens noemt het nieuwe theater ’een sterk voorbeeld van burgerparticipatie, dat door de gemeente is gefaciliteerd’. „We konden geen locatie vinden die aan de eisen van het Dorpstheater voldeed, terwijl in het dorp wel behoefte is aan theater. Het Dorpstheater heeft een culturele erfenis nagelaten.”

De Kaasfabriek - een samenwerking tussen de gemeente, het Verenigingsgebouw, bar Groos en stichting Theater De Kaasfabriek - wil breed programmeren. Op het programma staan echter vooral cabaretvoorstellingen en enkele muziek- en jeugdvoorstellingen. Kwestie van doorontwikkelen, zegt Nobel. „We zijn gestart vanaf nul en gaan goed luisteren naar wat ons publiek wil. We hebben nu een aantrekkelijk programma, een goede basis. We gaan van dit theater een succes maken.”

Theater

30/9: Van 15 tot 17 uur houdt De Kaasfabriek een voor iedereen toegankelijk open huis met korte optredens. De officiële opening is uitsluitend voor genodigden.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen