Uitzendkracht wil gelijke beloning

© HSPublicity

Uitzendkrachten willen hetzelfde verdienen als hun collega’s met een vast dienstverband. Dat is de belangrijkste uitkomst van de Nationale Uitzendkracht Enquête die de FNV van half januari tot half februari heeft gehouden.

Een ander belangrijk issue voor uitzendkrachten is doorbetaling bij ziekte. Nu nog is de eerste ziektedag voor eigen rekening.

Uit de enquête blijkt dat veel uitzendkrachten minder verdienen dan hun vaste collega's. Bijna 70 procent van de ondervraagden zegt minder te verdienen. Het verschil zit 'm volgens hen in bijvoorbeeld het niet krijgen van toeslagen, een dertiende maand of andere bonussen.

Werkzekerheid is de grote wens van een meerderheid van de geënquêteerden. 75 procent wil liever een contract voor onbepaalde tijd bij het bedrijf waar ze werken. Als dat niet kan, willen ze een vast contract bij het uitzendbureau. De reden? Inkomenszekerheid zegt 52 procent. Baanzekerheid zegt 30 procent. Over de kans op zo'n vast contract zijn uitzendkrachten behoorlijk pessimistisch: 64 procent denkt het nooit te krijgen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.