Meer opdrachten voor architecten

© HSPublicity

Architecten ontvangen – na jaren van grote daling – weer iets meer en grotere nieuwe opdrachten. In vergelijking met 2009 steeg de waarde van de nieuwe opdrachten met 4,6 procent. Het gaat vooral om renovatie en herstel van bedrijfsgebouwen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De renovatie- en herstelmarkt voor bedrijfsgebouwen veerde in 2010 krachtig op. In vergelijking met 2009 groeide de waarde van deze ontwerpopdrachten met 25 procent.

De grote leegstand van bedrijfsgebouwen zorgt ervoor dat voor nieuwe bedrijfsgebouwen nauwelijks meer ontwerpopdrachten worden gegeven. In 2010 daalde de waarde van de nieuwbouwopdrachten met 1,1 procent. Deze waarde ligt inmiddels ruim 60 procent lager dan in 2007.

Ook in de woningbouw komt de groei van de nieuwe opdrachten voor architecten vooral uit de hoek van de renovatie- en herstelbouw. De waarde van deze opdrachten steeg in 2010 met ruim 12 procent, terwijl de waarde van de ontwerpopdrachten voor nieuwe woningen met amper 3 procent toenam. De waarde van de opdrachten voor nieuwe woningen lag in 2010 ongeveer 60 procent onder het niveau van 2007.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.