’Heb mijn vader met dit boek smoel gegeven’

Arie Bergwerff
Oudkarspel

Haar tiende boek ’Banden van vroeger’ werd zondag gepresenteerd in Het Behouden Huis in Oudkarspel. Wie denkt dat Afra Beemsterboer nu even op haar lauweren gaat rusten, heeft het mis. Boek nummer elf staat voor eenderde in de steigers. Er is al een titel, maar die wil ze graag nog even voor zichzelf houden.

Het was een zeer geslaagde zondag, met veel belangstellenden, vertelt Beemsterboer. Ze nam zelf het woord en er werd ook gesproken door Marieke Neesen-Barten (Lief Langedijk) en door haar uitgever. Er was levende muziek, er was een hapje en een drankje en de glossy ’Afra’ zag het levenslicht.

De schrijfster, geboren in Zuid-Scharwoude en nu al weer jaren wonend in Oudkarspel, weet in heel Nederland lezers te boeien met familieromans met titels als ’Verdwaalde zwaluw’, ’De muurbloem’ en ’Als alle anderen’.

Vader

Terwijl ze werkte aan haar tiende boek, dook voor haar vrij onverwacht haar vader op. Hij overleed aan alzheimer in Zuyder Waert in Heerhugowaard. ,,Mijn vader was geen prater. Ik zat met vragen en al schrijvende vielen zijn woorden mij in mijn schrijvershart. De vader van de hoofdpersoon in het boek gebruikt woorden die ik mijn vader gegund had. Mijn vader neemt nu het podium, hij was gevoelsmatig aanwezig.’’

Het tiende boek is haar zeer dierbaar. ,,Het laatstverschenen boek zit mij altijd het dichtst op het lijf. Met dit boek heb ik een emotionele band. Ik ga niet zeggen dat ik de tekst van hogerhand heb binnen gekregen, dat klinkt zo zweverig, maar - laat ik het zo zeggen - ik was tijdens het schrijven niet alleen. Ik heb mijn vader over de dood heen smoel kunnen geven.’’

Haar vader was slager, met een zaak aan huis. ,,Hij was dichtbij en tegelijk op de achtergrond. Hij was niet echt aanwezig. Net als zoveel mensen van zijn tijd was hij geen gevoelsmens. In ’Banden van vroeger’ gaat het allemaal anders. De vader helpt de hoofdpersoon verder. Het is een menselijk boek, in Langedijker grond.’’ Het boek speelt zich volledig af in Langedijk, de lezer wordt meegenomen langs tal van herkenbare locaties.

Discipline

Schrijven, dat is strijd leveren, aldus Beemsterboer. ,,Schrijven kost moeite, er is discipline nodig. Schrijven lukt me maar het gaat me niet gemakkelijk af. Je moet jezelf er soms doorheen duwen. Het is keihard werken.’’

Tijd voor een rustpauze, nu het tiende boek in de winkel ligt? Geen sprake van, stelt Beemsterboer. Het boek ging ongeveer een jaar geleden naar de drukker. Ze is al geruime tijd doende met boek nummer elf. Het idee ontstond tijdens het schrijven van ’Banden van vroeger’. Het nieuwe boek zou daar en daar over gaan, wist ze. En haar handen jeukten al weer.

De ’Afra’, een eenmalig initiatief van Lief Langedijk, is gratis verkrijgbaar in Het Behouden Huis, De Geist en de Langedijker bibliotheek. In het blad zijn de locaties uit het boek gefotografeerd, met teksten van Afra, uiteraard zonder de clou boek prijs te geven.

Afra Beemsterboer signeert op 28 mei van 14 tot 16 uur bij Middelburg Boek & Buro in Noord-Scharwoude.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.