Syrië-dag in Schager kerk ráákt de ziel

Moustafa Hamo draagt Remco Campert’s gedicht ’Verzet begint niet met grote woorden ’ voor.© Foto Peter van Aalst

Richard Zut
Schagen

Hád het zaterdagmiddag mooier kunnen zijn: een stampvolle Grote Kerk tijdens de Syrië-dag in Schagen?

Beslist wel, moet het antwoord luiden. Want het liefst had de voor de vreselijke oorlog in zijn land gevluchte Syriër Moustafa Hamo deze door ruim 300 Nederlanders en Syriërs bezochte Syrië-dag helemaal nooit hoeven organiseren...

Althans, niet vanwege een dergelijke aanleiding. Want los van die oorlogsellende wil de met zijn gezin in Dirkshorn woonachtige Hamo (46) niks liever dan Nederlanders en Syriërs elkaar laten ontmoeten. Om elkaars culturen te leren kennen, te ontdekken en mensen met elkaar te verbinden.

Bruggen

,,Zodat we elkaar beter kunnen begrijpen. Daarom is deze dag. Het is een poging om bruggen te slaan door middel van muziek, dans, eten en poëzie’’, zegt Hamo, een Syrische Koerd die op 12 december 2012 vanuit Aleppo via zijn geboortedorp Joban naar Turkije vluchtte, om 2,5 jaar terug naar Dirkshorn te mogen komen. De Hamo’s spreken al vrij goed Nederlands en vader Moustafa is als vrijwillig tolk actief voor Vluchtelingenwerk Schagen en werkt sinds kort drie dagen per week als bezorger van Syrische levensmiddelen. Zoon Roudi (16) is gitaarspeler en gaat naar het Regius College en dochter Fidal (10) speelt gitaar en viool en zit op basisschool De Meerkoet in Dirkshorn. Met het Syrische Comité besloten Moustafa en zijn vrouw Mona dus een speciale dag in de Grote Kerk in Schagen te organiseren, met diverse andere naar ons land gevluchte Syrische gezinnen.

Het evenement begon met een presentatie over Syrië door Roudi Hamo, een korte lezing over cultuurverschillen van Medhat Alamawi, gevolgd door muziek van diverse Syrische muzikanten. Hamo: ,,Dit is een geweldige dag en we laten het hier niet bij. Wij gaan samen nóg meer mooie ontmoetingen organiseren.’’

Hamo, ex-politiek activist en anti-Al-Aassad gaf nog een inkijkje in de Syrische politiek en droeg pakkende gedichten voor.

En je kon een speld horen vallen toen bij het vluchtverhaal van de 10-jarige Suad Alhassan, die in glashelder Nederlands vertelde hoe haar huis in Aleppo werd gebombardeerd. Hoe ze gehuild had op haar dagenlange vlucht naar Turkije. Hoe blij zij is om in Nederland te mogen zijn. En hoe ze álle Nederlanders daarvoor dankt.

De Syrië-dag raakte de ziel, zeker...

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.