Van Persie, Robben en de rest

Willem Spierdijk

Laat ik er maar gewoon voor uitkomen: ik weet niet wat ik moet denken van dit Nederlands elftal.

Normaal gesproken is het simpel en wordt je mening gevormd door vier factoren: kwaliteit, verwachtingen, het spel en het resultaat. Bij het EK van 2012 was er bijvoorbeeld veel kwaliteit en zeer hoge verwachtingen, het spel was verschrikkelijk en het resultaat was bijna even slecht als het spel. De puzzel is dan niet zo moeilijk en je kunt met de feiten in je rug een vernietigende mening over Oranje hebben.

Maar nu is het 2014 en mijn schema is niets waard, omdat bijna alles voor meerdere uitleg vatbaar is. Het begint al met de kwaliteit. We hebben Van Persie, Robben en de rest. Een combinatie van wereldklasse en onervaren jeugd. Dan de verwachtingen: die waren historisch laag, na Spanje werden ze torenhoog en na Australië weten we het niet meer. Wat het spel betreft is dit elftal tot alles in staat en dat laat het ook zien: in meerdere systemen kunnen ze zowel magistraal en buitenaards als amateuristisch en pover spelen. De enige constante factor is voorlopig het perfecte resultaat.

Als ik de onvoorspelbaarheid, de labiliteit en de stemmingswisselingen van het Nederlands elftal bij elkaar optel, is er maar één conclusie mogelijk: het Nederlands elftal is zwanger. De enige vraag is nog waarvan.

Twitter: @DiederikSmit

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen