Waar zit aansluiting voor wasmachine in brede school Oosthuizen?

Wouter Ebbing en Jeroen Hedden bekijken de sporthal van het MFA. © Foto Ella Tilgenkamp

Wouter Ebbing en Jeroen Heddes genieten van het uitzicht. Foto Ella Tilgenkamp

De trap die ook dienst doet als tribune. Foto Ella Tilgenkamp

De brede school in aanbouw. Foto Ella Tilgenkamp

Wouter Ebbing en Jeroen Heddes genieten van het uitzicht. Foto Ella Tilgenkamp

De trap die ook dienst doet als tribune. Foto Ella Tilgenkamp

De brede school in aanbouw. Foto Ella Tilgenkamp

1 / 7
Redactie Waterland
Oosthuizen

,,Is er wel plek voor tafels in de gang? Waar is de aansluiting voor de wasmachine en droger? Komt er nog zonwering?”

Leraressen van basisschool Het Kraaiennest lopen met een kritische blik door de Multifunctionele accommodatie (MFA) in Oosthuizen. Ze zijn enthousiast over het nieuwe schoolgebouw, maar hebben wel een paar aandachtspunten.

De Oosthuizer basisschool verhuist deze zomer samen met kinderopvang Berend Botje, cultureel centrum De Watering en een aantal sportverenigingen uit het dorp naar de nieuwe brede school aan de Seevancksweg.

Als de leraressen het bouwterrein oplopen, komen ze meteen met vragen. Zo willen ze weten waar het schoolplein komt en waar de ouders hun kinderen kunnen brengen en halen. Projectleider Wouter Ebbing en Hecon-directeur Jeroen Heddes nemen alle tijd voor de vragen.

Het gebouw is aan de buitenkant in verschillende kleuren geschilderd. Rood voor de school, bruin voor het culturele gedeelte, groen voor de ingang en kinderopvang en grijs voor de sporthal. De kleuren vallen niet meteen in de smaak bij de juffen. Ebbing: ,,Deze kleuren zijn een bewuste keuze omdat het hierdoor op een boerenschuur lijkt. Zo is het ontwerp.”

Uitzicht

Zodra de groep een stap binnen zet, is het enthousiasme wel meteen groot. De leraressen zijn blij met ruime lokalen en de lichtinval door de vele ramen. Ook het uitzicht op de weilanden van Oosthuizen valt meteen in de smaak. Daarnaast vinden ze het ideaal dat de sporthal in de toekomst in hetzelfde gebouw zit. Het is allemaal veel beter dan in hun huidige wat verouderde gebouw, is de conclusie.

In de school is een extra lokaal gemaakt voor natuur- en technieklessen. Techniek wordt de komende jaren een van de speerpunten in het onderwijs van de Oosthuizer basisschool. ,,Er is veel vraag naar technisch personeel, dat is voor ons de reden om daar meer aandacht aan te besteden op school. Natuur wordt ook belangrijk in de nieuwe school. We willen in de toekomst schooltuintjes aanleggen, maar daarvoor moeten we eerst een budget hebben”, zegt een van de juffen.

De bouw zit momenteel in de afbouwfase, vertelt projectleider Ebbing van Hecon Bouwgroep uit De Goorn. De afbouw vindt plaats na de ruwbouwfase, als het gebouw wind- en waterdicht is.

Tijdens de afbouwfase wordt het gebouw afgewerkt en kunnen bijvoorbeeld plafonds, scheidingswanden, inbouwverlichting en vloerbedekking worden aangebracht. ,,Halverwege juni gaan we opleveren. Dat is een maand eerder dan gepland. Het is snel gegaan ondanks de vele regen en harde wind in de winter. Afgelopen oktober ging de eerste paal de grond in. Er wordt hier dagelijks door zo’n veertig man gewerkt.”

Een van de bijzondere dingen aan het gebouw is dat hij helemaal luchtdicht is. Heddes: ,,Dat scheelt een hoop stookkosten en is goed voor het klimaat. Je kunt wel de verwarming aan hebben, maar als de warmte vervolgens door de kieren naar buiten gaat stook je voor niets. We hebben daarom alles dicht gemaakt. Daarvoor hebben we veel folie, kit en tape gebruikt.”

Om te controleren of het gebouw echt luchtdicht is, is er onlangs een rooktest uitgevoerd. De hele bovenverdieping werd vol rook gezet. ,,De test was geslaagd, er kwam geen rook naar buiten.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.