Honkbal: Pirates trekt spelers terug uit Team Amsterdam

© Foto AP

Monne Reitsma
Amsterdam

De spelers van hoofdklasser L&D Amsterdam hebben zich noodgedwongen teruggetrokken uit Team Amsterdam. Daardoor gaan de wedstrijden van de Nederlandse ploeg in de Euro League Baseball dit weekeinde niet door.

De Nederlandse gelegenheidsploeg zou zondag en maandag spelen tegen het Tsjechische Draci Brno. Team Amsterdam bestaat voor een groot deel uit spelers van L&D Amsterdam en Twins uit Oosterhout.

De organisatie van de ELB moest het besluit tot schrappen van de duels nemen omdat de Europese honkbalbond (CEB) L&D Amsterdam heeft laten weten dat hun spelers die in de ELB zouden spelen later in het jaar niet mee zouden kunnen aan de Europa Cup. L&D Amsterdam werkt van 31 mei tot en met 4 juni in Italië en San Marino het Europa Cup-toernooi af.

,,Het bestuur van L&D Amsterdam is niet bereid om deelname aan de European Champions Cup in gevaar te brengen en heeft besloten om de spelers en coaches van L&D Amsterdam terug te trekken”, zegt voorzitter Gerard van Tiggelen. ,,Het risico van een mogelijke uitsluiting of andersoortige maatregelen achten wij te groot.”

Onzekerheid

De CEB beroept zich op een artikel in het reglement dat alle spelers die deelnemen aan de Europa Cup niet voor een ander team mogen spelen tot de start van de Europa Cup toernooien. ,,Het mag duidelijk zijn dat wij als organisatie niet aan L&D Amsterdam kunnen vragen om hun spelers toch voor deze ploeg te laten uitkomen’’, stelt Wim van den Hurk, een van de initiatiefnemers van de ELB.

Vanaf de eerste plannen omtrent de ELB is er een hoop onzekerheid geweest. Op een gegeven moment kwam er toestemming van de KNBSB, zodat clubspelers konden uitkomen voor Team Amsterdam. In eerste instantie leek de CEB deze lijn ook te volgen, totdat opeens de mogelijke uitsluiting van spelers ter sprake kwam.

Van den Hurk laat weten teleurgesteld te zijn in de houding van de KNBSB en de CEB. Zeker ook omdat de plannen van de ELB al maanden oud zijn.

Afzeggen

,,We kregen op een gegeven moment toestemming voor de spelers, maar mochten KNBSB officials niet inzetten voor onze wedstrijden. We zijn creatief als organisatoren maar op deze korte termijn konden we niet een ploeg samenstellen voor zondag en maandag. Zonde, want we hadden rond de wedstrijd van zondag een heel randprogramma opgezet. Met merchandisestands en een springkussen voor de jeugd. Dat moeten we allemaal afzeggen. En wat te denken van Brno. Zij hadden al een bus gehuurd en geregeld dat er vier spelers ingevlogen zouden worden. Het is jammer dat het zo moet lopen.”

Of deze maatregel inhoudt dat Team Amsterdam helemaal niet aan de ELB mee gaat doen is nog onduidelijk. Mogelijk dat de ploeg na de Europa Cup wel zijn wedstrijden gaat spelen tegen de Duitse formaties Regensburg, Munich-Haar en het Tsjechische Draci Brno. Die ploegen hebben hun eerste ontmoetingen wel al achter de rug.

Maandagavond verloor Munich-Haar na een 4-0 voorsprong alsnog in de laatste slagbeurt met 4-5 van Brno. ,,Een prachtige wedstrijd en dat is wat wij ook nastreven. Het niveau in Europa moet omhoog en daarnaast willen we er iets moois van maken en de populariteit van onze sport vergroten’’, sluit Van den Hurk af.

Van Tiggelen sluit zich daar bij aan: ,,Wij zijn dan ook zeer teleurgesteld over de manier, waarop je als vereniging, afgestraft kan worden wanneer je louter en alleen vanuit positieve bedoelingen iets extra's voor de honkbalsport wil doen.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen