Hartenkreet buren CNB Bovenkarspel: ’Neem ons serieus’

Tanja Koopen
Bovenkarspel

,,We horen hier niets nieuws. Alles is al bekend. Met onze opmerkingen is niets gedaan, er wordt ons een worst voorgehouden tot we in slaap vallen. Neem ons eens serieus!’’

Aldus de hartenkreet van Hoofdstraatbewoner Robert Vogel, maandagavond aan het adres van de commissie grondgebiedszaken. Vogel was een van de vier buurtbewoners die zijn zorgen uitsprak over de plannen van CNB om van het terrein aan de Veilingweg bedrijventerrein te maken.

Gehoord

De bewoners voelen zich niet gehoord, niet door de CNB, maar ook niet door de gemeente Stede Broec, zo werd gisteravond duidelijk. Vogel onderstreepte dat er bij de bewoners helemaal geen draagvlak is. Buurman Peter Botman was teleurgesteld. Hij noemde het ontbreken van de beloofde groenstrook in de startnotitie voor het nieuwe bestemmingsplan voor het bedrijventerrein. Maar ook de dreigende goothoogte van vijftien meter en de zuidelijke ontsluiting, waar iedereen bezorgd over is. Buurman Boon vreesde dat het laatste doorkijkje richting het noorden verloren gaat en noemde dat een ’historische blunder’. ,,Straks kijken we tegen één grote grijze wand aan.’’

Richard Sijm vroeg aandacht voor het woongenot en de belangen van de buurt, maar ook voor de verkeersveiligheid en de overlast van licht en geluid. Lastig is dat nog volstrekt onduidelijk is welke bedrijven zich straks op het nieuwe terrein vestigen, zo moest ook wethouder Bart Nootebos toegeven. Maar ook de gebrekkige communicatie vanuit CNB is de bewoners én de politiek een doorn in het oog. Zo heeft Oud Stede Broec op een brief over het behoud van de historische voorgevel van een van de panden nooit antwoord gehad.

Ontsluiting

Alle fracties hadden moeite met de door CNB gewenste zuidelijke ontsluiting, waardoor met name voor fietsers een gevaarlijke situatie op de rotonde in de Veilingweg ontstaat. Volgens Nootebos is er wel intensief contact met CNB geweest. Ook komt er een groensingel en wordt de goothoogte maximaal tien meter. Punt is dat het huidige bestemmingsplan veel toestaat. De commissie drong aan op beter overleg met de buurtbewoners.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen