Zwarte ooievaars in Wieringermeer zijn op doorreis

De zwarte ooievaar.

De zwarte ooievaar.© Archieffoto

Mike Deutekom
Wieringermeer

Bijzondere bezoekers in de Wieringermeer de afgelopen dagen. Een zevental jonge zwarte ooievaars op doorreis foerageerden er in de polderslootjes. De dwaalvogels bezoeken steeds vaker deze regio voordat ze naar Afrika trekken, zegt Johan Stuart van Landschap Noord-Holland.

Medewerker Wim Tijsen van Landschap Noord-Holland telde vorige week zeven van de jonge ooievaars in de Zuiderzeepolder. Fotograaf Kenneth Stamp uit Hippolytushoef wist er eentje te fotograferen bij het Wieringerrandkanaal.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

,,Dat kan heel goed. Augustus is de maand dat de jonge zwarte ooievaars vanuit het oosten van Duitsland deze kant op komen. Ze zijn dan onderweg naar uiteindelijk Afrika maar zwerven dan eerst nog wat rond, waardoor ze in Nederland terecht komen. Eigenlijk maken ze inderdaad een omtrekkende beweging’’, legt Stuart uit.

,,De populatie groeit trouwens, waardoor er ook meer hier op bezoek komen. Eerst zaten ze vooral bij duinmeertjes, maar nu dus ook bij de slootjes in polder.’’

Meer nieuws uit NHD

Net binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.