Theoloog waarschuwt voor plagiaat in preken

Ron Amesz
ELSPEET

Predikanten downloaden of kopiëren soms grote delen van hun preken van het internet. Dat zegt theoloog en bijzonder hoogleraar gereformeerde godgeleerdheid Henk van den Belt dinsdag in het Nederlands Dagblad.

„Ik hoorde onlangs dat in een gemeente kort na elkaar dezelfde preek werd gehouden. Niet door een ouderling die zich bij het preeklezen vergiste, maar door twee predikanten die dezelfde preek van internet hadden gedownload”, zegt de theoloog.

„Ik weet dat tijdnood je wanhopig kan maken. Ik weet dat de leegte in je hart het je soms zelfs onmogelijk maakt om een tekst te vinden. Ik weet wat het is om tot in de zaterdagnacht met een hart vol zelfverwijt te zwoegen en te worstelen en dan vaak op zondagmorgen onverdiend verrast te worden”, stelt de theoloog.

„Maar broeders, plagiaat - ook van een halve preek of van een paragraaf - is diefstal. Voorspelbaarheid en plagiaat zijn symptomen, niet alleen van luiheid, maar ook van geestelijke armoede, van onvermogen om de stem van God te horen”, voegt hij daaraan toe.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.