Baggeren voor vissen, grond voor golfbaan

schagen

De gemeente is vrijdagochtend 5 november begonnen met de aanleg van visoverwinteringsplekken in de Waldervaart. Reden hiervoor is de massale vissterfte tijdens de winter van vorig jaar.

De eerste overwinteringsplek komt in de vijver bij de Gruttolaan. Cees Ris, senior medewerker van de gemeente Schagen, lichtte gisteren bij de vijver wethouder Jan Bouwes, leden van hengelsportvereniging De Baars en Servaas Manneveld toe wat de werkzaamheden precies inhouden.

Manneveld was een van de burgers die vorig jaar een aanhangwagen vol met dode vissen van de Waldervaart voor het gemeentehuis parkeerden. ,,Dat was een smerig karwei, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb'', aldus Manneveld. ,,Het is altijd mooi als een burgerinitiatief een goed gevolg heeft. Hiermee zijn de overlevingskansen van de vissen aanzienlijk groter.''

,,Als de sloten bevroren zijn en er sneeuw op het ijs ligt, zit er weinig zuurstof in het water'', zegt Ris. ,,Vissen proberen in zulke gevallen dieper te zwemmen, maar dat kan niet in de sloten en vijvers van de Waldervaart. Door gaten in de bedding uit te diepen hebben vissen een plek om naar toe te vluchten als er ijs ligt.''

Volgens Ris wordt de bagger van de sloten en vijvers gebruikt voor het aanmaken van heuvels bij golfbaan Regthuys te Winkel.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.