Spreeuwen weg bij Uranuslaan in Krommenie

De bomen aan de Uranuslaan waar de spreeuwen elke avond rusten© Harriot Voncken

Harriot Voncken
Krommenie

Het merendeel van de spreeuwen die de Uranuslaan teisterden, is dit weekend voor het eerst weggebleven. Dit met behulp van de ’Scarecrow’, een apparaat dat angstkreten van vogels produceert.

De bewoners van de Uranuslaan in Krommenie kampen al jaren met stankoverlast en een dikke laag vogelpoep op straat. Thuishulp Petra Schoute brak eerder deze maand zelfs twee ribben, toen ze uitgleed over het glibberige wegdek.

Buurtbewoonster Stieny Buitenhuis kreeg vorige week van de gemeente de taak om vier avonden achter elkaar de Scarecrow te gebruiken als de vogels naderden. De eerste keer, donderdagavond, bleven de spreeuwen gewoon zitten. Buitenhuis was sceptisch: ,,De vogels keken me aan alsof ze dachten ’Wat moet dat mens?’" Zondagochtend was ze echter overtuigd.,,Vrijdagavond kwam de hele troep nog, maar ineens vlogen ze weg. Een leuk gezicht. Zaterdagavond zaten er misschien nog honderd vogels."

Ook haar buurvrouw, Alie Antenbrink, was blij verrast. ,,Zondagochtend was het helemaal stil. Voor het eerst in jaren geen gekwetter." Maar Antenbrink houdt nog een slag om de arm: ,,Maandagavond gaat het apparaat niet meer aan. We zullen zien of ze dan ook nog wegblijven."

Beide buurvrouwen zijn blij met deze eerste stap, maar nog niet tevreden. Buitenhuis: ,,Er moet nog steeds iets gebeuren met die bomen. Ze zijn niet meer gezond. De stank zit erin, ze zijn helemaal wit en stijf van de vogelpoep. In de winter vallen de witte blaadjes niet eens meer. We blijven ons best doen om daar iets aan te veranderen."

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.