OZB blijft nog even splijtzwam in Schager college

Harry de Jong
Schagen

Hoe zwembad en sporthal in het dorp open houden zonder burgers op kosten te jagen door 9 procent extra OZB-verhoging? Het was de centrale vraag dinsdagavond in de begrotingsraad van de Schagen.

Voor geen van de alternatieven om het accommodatiebeleid mogelijk te maken zonder zo'n lastenverzwaring viel een meerderheid te vinden. Die was er met 24 tegen 5 stemmen wel voor de begroting en meerjarenvisie mét OZB-verhoging.

Met de kans dat de begroting in december alweer op de schop moet, als de raad pas besluit over het accommodatiebeleid. En de hieraan gekoppelde OZB-verhoging. Wordt vervolgd dus. Want de VVD stemde dan wel in met de begroting, maar gaf aan de komende weken te zoeken naar alternatieven voor de 9 procent extra OZB. Zodat die in december van tafel kan. Senioren Partij, SP en D66 stemden vanwege de OZB-dekking voor het accommodatiebeleid tegen de begroting.

Open

Liever deze belasting omhoog én een zwembad dat openblijft, dan bad of sporthal in het dorp sluiten. Waardoor huizen in zo'n dorp minder waard worden. Aldus fractievoorzitter Sander Lensink van coalitiepartij het CDA. ,,We staan open voor goede oplossingen om de OZB niet te hoeven verhogen. Sluiting van baden of sporthallen is geen goede oplossing.''

Coalitiepartner VVD denkt wel in die richting en wil dus een streep door de extra OZB die het college - mét de eigen VVV-wethouder André Groot - voorstelt. Wat wrevel geeft binnen de coalitie. ,,Maar valt de OZB-verhoging in december alsnog te beperken, dan wordt de begroting hierop aangepast'', aldus Groot. Daarmee heeft de coalitie tijd om de lucht weer te klaren, al blijft de OZB een splijtzwam.

VVD, Jess, SP en D66 kwamen gisteren met alternatieven om het accommodatiebeleid mogelijk te maken zonder OZB-stijging. Dat ging van minder inhuur van derden (SP, VVD), minder advies van buiten (Jess) tot een korting op alle begrotingsposten of streep door de Middenroute (D66). Voor geen van de voorstellen was een meerderheid te vinden. Wethouder Groot ontraadde ze: ,,Het college heeft alle inspanningen gedaan om geld te vinden. De OZB was het laatste middel.''

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.