Subsidiepot voor sedumdaken

Gert van der Maten
Heerhugowaard

De gemeente Heerhugowaard zet 90.000 euro apart om particulieren te stimuleren een groen dak te nemen. De gemeenteraad ging onlangs tussen neus en lippen door unaniem akkoord met dit idee van D66. Het college komt nu met een regeling die na de vakantie nog wel even wordt voorgelegd aan de raadsfracties.

Het gaat om zogenaamde ’sedumdaken’, waarbij vetplanten regenwater grotendeels vasthouden. De planten gebruiken het vocht of het water verdampt.

Per saldo belandt er minder hemelwater in de riolen, die zo minder worden belast, wat een besparing oplevert op de rioleringskosten. Die zullen de komende jaren toch al stijgen omdat de klimaatverandering meebrengt dat het harder regent, en omdat er veel verstening is in de stad die het water niet opneemt, in tegenstelling tot grasvelden en perken.

,,Maar heel veel ruimte voor groen is er niet in de wijken’’, zo vindt wethouder Gido Oude Kotte. ,,Dus waarom niet de daken benutten.’’

Gemeentedaken

Zelf was hij al bezig met een plan om gemeentelijke gebouwen van sedum te voorzien. Daar fietst nu het idee van D66 tussendoor om particuliere daken te gebruiken. Oude Kotte wijst er op dat het dak van de Gemeentewerf al vol sedum ligt. Hij gaat nu afwachten wat de animo is bij de burgers voor de regeling.

Een van de ideeën voor de uiteindelijke uitvoering is om burgers een korting te geven op de afvalwaterbelasting als ze een sedum dak nemen.

Sedum is veel lichter dan een grasdak of een daktuin. Veel daken zijn er zonder aanpassing geschikt voor. Het D66-plan zegt dat alleen de plantjes en de ondergrond worden gesubsidieerd met € 25 per m2 met een maximum van € 2500.

De stimuleringsregeling geldt drie jaar (€ 30.000 per jaar). Het bedrag komt uit de rioleringsgelden.

Isolatie

De voordelen van sedum zijn niet alleen financieel van aard. ,,Het is beter voor de mens’’, aldus Oude Kotte. De plantenlaag isoleert zowel in de zomer als in de winter. Dat zorgt tevens voor verkoeling in de stad. Sedum houdt bovendien fijnstof vast. Daarnaast is de aanblik natuurlijker.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.