AZ leeft zich uit tegen FC Groningen

Joris van Overeem juicht nadat hij AZ op 2-1 heeft gezet.© Foto ANP/Ed van de Pol

Theo Brinkman
Alkmaar

Zonder in de problemen te komen heeft AZ zich zaterdagavond geplaatst voor de finale van de play-offs om Europees voetbal. Na de ruime zege (1-4) in de heenwedstrijd volgde op eigen veld een 4-1 zege. Vooral in de tweede helft kon AZ zich uitleven en aan ’het goede gevoel’ werken.

Een hakje hier, een dribbel daar. Een balletje achter het standbeen, dubbele een-tweetjes. AZ liet in de tweede helft FC Groningen achter zich aan lopen en combineerde er regelmatig ontspannen op los. Zo werden de ruim tienduizend toeschouwers - van wie de seizoenkaarthouders gratis naar binnen mochten - prima vermaakt.

Enige tegenvaller voor AZ was het uitvallen van Ridgeciano Haps en Joris van Overeem. Haps kreeg in de tweede helft een schop, Van Overeem liep bij een botsing een hoofdwond op.

Snelle openingstreffer

Natuurlijk was de spanning al van de wedstrijd af, na de 1-4 overwinning van AZ in de heenwedstrijd, afgelopen woensdag. FC Groningen had een mirakel nodig om de finale van de play-offs nog te halen. En binnen tien minuten maakte AZ de opdracht voor FC Groningen nog moeilijker, want toen al maakte Wout Weghorst de openingstreffer. De spits kon eenvoudig scoren na goed voorbereidend werk van Calvin Stengs en Dabney dos Santos.

Calvin Stengs

Vooral de mooie pass van Stengs sprong daarbij in het oog. De 18-jarige aanvaller, die de geblesseerde Alireza Jahanbakhsh verving, trok zodoende de lijn door die hij woensdag bij zijn invalbeurt had ingezet. Stengs kwam toen halverweg de wedstrijd in het veld voor Jahanbakhsh en bekroonde zijn sterke spel met een doelpunt, zijn eerste voor AZ.

Zonder tot het randje te gaan bleef AZ ook na die goede openingsfase de betere ploeg. Via enkele goede aanvallen kreeg het kansen op een grotere voorsprong. Het dichtst bij de 2-0 was Weghorst, die met links hard op de paal schoot.

Gemakzucht

De keerzijde van de comfortabele positie waarin AZ verkeerde was dat de gemakzucht er hier en daar in sloop. Niet alles hoefde op honderd procent, niet elk duel hoefde vol te worden aangegaan. Het zou toch wel goed komen. Het resulteerde in de gelijkmaker van FC Groningen, tien minuten voor rust. Ridgeciano Haps, de linksback van AZ die terug was van een schorsing, kopte de bal slordig weg, zo in de voeten van Bryan Linssen. Die schoot raak. Doelman Tim Krul kreeg er onvoldoende zijn vuisten achter.

Van gemakzucht was bij AZ na rust geen sprake meer. Soepeltjes liep het uit naar de tweede 4-1 overwinning in vier dagen tijd. Meest in het oog springende spelers waren daarbij Joris van Overeem, die twee goals maakte, en opnieuw Stengs, die net als woensdag de 3-1 maakte.

AZ-FC Groningen 4-1.

9. Weghorst 1-0, 37. Linssen 1-1, 54. Van Overeem 2-1, 62. Stengs 3-1, 82. Van Overeem 4-1.

Scheidsrechter: Gözübüyük. Toeschouwers: 10.413.

AZ: Krul; Svensson, Luckassen, Vlaar (69. Van der Linden), Haps (64. Ouwejan); Seuntjens (73. Helmer), Van Overeem, Wuytens; Stengs, Weghorst, Dos Santos.

FC Groningen: Padt; Bijl, Hiariej, Reijnen, Davidson; Drost, Bacuna (67. Maduro), Jenssen; Linssen, Van Weert (61. Hrustic), Idrissi (71. Sørloth).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen