'Lege loods nodig voor verkoop Bennewerf op Marken'

Redactie Waterland
Marken

De ontruiming van de loods aan de Kruisbaakweg op Marken was nodig om het woningbouwproject Bennewerf te kunnen verkopen aan een commerciële projectontwikkelaar. Woningcorporatie Wooncompagnie, eigenaar van de loods en het weiland waar de Bennewerf moet komen, voert op dit moment serieuze gesprekken met een overnamekandidaat.

Dat zegt directeur John Hendriks van Wooncompagnie. Hij heeft goede hoop dat zijn corporatie en de ontwikkelaar waar hij mee om tafel zit, binnen een paar maanden overeenstemming hebben.

De loods aan de Kruisbaakweg en de Bennewerf zijn aan elkaar gekoppeld. De vorige eigenaren, Antje en Jeroen van Oostrom, wilden de werf realiseren en met de opbrengst daarvan op de plek van de loods een nieuw pand bouwen met een woning voor henzelf en een aantal atelierruimten voor kunstenaars.

Dat plan is in grote lijnen nog hetzelfde, maar de familie Van Oostrom is geen eigenaar meer. Vanwege financiële problemen moest zij het hele project verkopen. Huidig eigenaar Wooncompagnie wil er echter van af omdat strengere regels corporaties verbieden zich bezig te houden met commerciële woningbouw.

De familie Van Oostrom woonde tot vorige week in de oude loods aan de Kruisbaakweg. De familie werd er vorige week uitgezet omdat ze afspraken over aflossing van een schuld en betaling van huur niet nakwamen. De rechtbank had bepaald dat Wooncompagnie een ’spoedeisend belang heeft bij ontruiming van de loods zodat ze die aan anderen ter beschikking kan stellen’.

Die ’anderen’ zijn dus potentiële kopers van het hele project. ,,Als je op zoek bent naar een koper is het noodzakelijk dat je de locatie in zijn totaliteit kunt overdragen als je overeenstemming hebt’’, zegt directeur Hendriks van Wooncompagnie. ,,De koper moet vrij kunnen beschikken over de grond voor de Bennewerf maar ook over de loods als onderdeel van het plan zoals het er nu ligt. Maar of de koper ook inderdaad de oorspronkelijke plannen voor de loods gaat uitvoeren, of er iets anders mee wil, is niet aan ons.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.