Verkiezingen Schagen toch op dag Paasvee

Richard Zut
Schagen

De gemeenteraadsverkiezingen van de gemeente Schagen worden in 2018 toch gewoon gehouden op woensdag 21 maart, de dag die samenvalt met het grootste volksfestijn van het jaar: de Paasveetentoonstelling in de binnenstad, die jaarlijks ruim 20.000 feestvierders van buiten Schagen trekt.

Wél zal het uit voorzorg niet mogelijk zijn om te stemmen in het gemeentehuis aan de Laan, dat altijd dient als hoofdstembureau. Hier worden ook altijd alle stemmen samengebracht van de stembureaus in de hele gemeente. Burgemeester Marjan van Kampen: ,,Er lopen op zo’n dag heel wat lieden in kennelijke staat naar het station langs de Laan, dus dat lijkt ons niet verstandig. We zoeken dus een alternatief in een veilige omgeving.’’

Op een ’enkele partij na’ stemmen de fractievoorzitters van alle politieke partijen - die nu de raad vormen - ermee in om niet te gaan schuiven. ,,Voordat we om zoiets zouden verzoeken, wilde ik eerst eens inventariseren hoe hier door de huidige fracties tegenaan wordt gekeken. Vrijwel unaniem vonden ze ’t niet nodig om te verkassen naar een andere datum. Er zal dus geen verzoek worden ingediend om onze verkiezingsdag te mogen verplaatsen’’, zegt Van Kampen.

Ook het feit dat de stichting Paasveetentoonstelling in 2018 haar 125-jarig bestaan viert speelde voor veel fracties een rol bij de afwegingen.

De komst van tienduizenden bezoekers naar Schagen zou ’storend’ kunnen werken voor kiezers die hun stem willen uitbrengen, wat de opkomst negatief zou kunnen beïnvloeden. Die vrees lijkt nu ongegrond. Alleen de fracties van SP’er Jan-Pjotr Komen en Jess-voorman Hans Kröger hadden wel oren naar het met een dag naar voren halen van de verkiezingen. Ook zij wilden er echter geen halszaak van maken.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.