Camera’s tegen busbekogelingen in Zaandam

© ANP

Ivo Laan
Zaandam

De politie heeft nog niemand aangehouden voor de bekogeling van de Connexxionbus in Zaandam afgelopen vrijdagavond. Wel is volgens de politie uit getuigenverklaringen gebleken dat het waarschijnlijk geen jeugdgroep is geweest, maar iemand die in zijn eentje handelde.

Om de bekogelingen een halt toe te roepen, gaat de gemeente op korte termijn camera’s plaatsen op en in de omgeving van de Wibautstraat. Ook surveilleert de politie vaker. Dat is besloten na gezamenlijk overleg van Connexxion, politie en de gemeente Zaanstad.

In maart en in oktober vorig jaar werden bussen ook al bekogeld met stenen. Hoewel toen ook niemand is aangehouden, namen de gemeente en politie maatregelen in de buurt, waardoor het daarna volgens de gemeente rustig is geweest in de wijk. Tot afgelopen vrijdag, toen er aan de Morgensterstraat een steen door de ruit vloog van een Connexxionbus.

Aangepaste route

Totdat de camera’s zijn geïnstalleerd rijdt lijn 392 ’s avonds na 19 uur nog een aangepaste route en vermijdt de Morgensterstraat, Vijfhoek en Walraven van Hallstraat om problemen te voorkomen. Wanneer de camera’s er hangen, kon de gemeente woensdag nog niet zeggen.

Connexxion is helemaal klaar met de bekogeling van bussen, waarbij tot nu toe niemand gewond is geraakt.

Directeur Bart Schmeink van Connexxion laat in een verklaring weten blij te zijn met de maatregelen. ’Mogelijk dat daarmee een einde komt aan deze ellende. Want laten we eerlijk zijn, we mogen van geluk spreken dat er de afgelopen maanden nog geen gewonden zijn gevallen.’

Ook in Heemskerk en Haarlem werden onlangs bussen bekogeld.

Volgens woordvoerder Hendri Beltman zet Connexxion hoog in bij de aangifte: ,,We doen aangifte wegens poging tot doodslag.’’

Desgevraagd zegt de Connexxionwoordvoerder geen foto beschikbaar te hebben van de stukgegooide ruit. ,,We hebben de bus zo snel mogelijk laten maken zodat die weer de weg op kan. Maar het kan best dat iemand met zijn mobiele telefoon een foto heeft gemaakt’’, aldus Beltman.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.