Fijn gesteente uit Eifel is ’redder’ van uitgemergelde bollengrond

Ed Dekker
Julianadorp

Fijn gemalen vulkanisch gesteente van duizenden jaren oud uit de Duitse Eifel moet uitgemergelde bollengronden nieuw leven inblazen. Dit lavasteenmeel is rijk aan voedingstoffen. Als pionier past bloembollenkwekerij W.Th. Langelaan & Zonen deze nieuwe bodemverbeteraar toe. Dit is een groot bedrijf in Julianadorp.

Het steenmeel stimuleert het bodemleven, samen met groenbemesters en compost. ,,Dit is pure noodzaak. De biologische bodem van agrarische productiegebieden is vermoord, door intensieve landbouw en zure regen”, zegt Bert Carpay van adviesorganisatie Steenmeel.info te Huissen. De afgelopen driekwart eeuw is het bodemleven van agrarische gronden evenveel verarmd als in de 8500 jaar daarvoor. Aldus wetenschappelijk vaktijdschrift Bodem deze maand.

De Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding luidde eerder de noodklok over de bodemkwaliteit van kleigronden.

Proeven

De kwaliteit van humusarme zandgronden, zoals in Noord-Holland, is volgens biologe Ingrid Weissenhorn nóg verontrustender. Zij is onderzoekster bij Servaplant in Nootdorp. Dit bedrijf richt zich op biologische bodemverbetering en importeert lavasteenmeel uit de Eifel. Kweker Langelaan nam deze maand proeven om dit product vloeibaar op vier hectare bollenland aan te brengen. Loonbedrijf Kees Kos uit Julianadorp paste hiervoor materieel aan.

,,Telers zijn zoekende. De bodem kan niet meer leveren wat hij eerder wel kon”, stelt Gino Smeulders van onderzoek- en adviesbureau De Biogeoloog in Almere. ,,In het Noordelijk Zandgebied zijn met duurzaamheid de afgelopen tien jaar behoorlijke stappen gezet. Maar er moet nog veel meer gebeuren.”

Fruitboomkwekerijen en andere agrarische bedrijven gebruiken gemalen gesteente al langer. Bloembollenkwekers ruiken er nu ook aan. Weissenhorn: ,,Bij deze conservatieve sector duurt dat langer.”

Vulkanisch gesteente is rijk aan silicium, calcium, magnesium, kalium en sporenelementen. Deze voedingstoffen spoelen niet uit de grond uit, zoals veel meststoffen.

’Tandrot’

Het blad Bodem beschrijft de neergang als ’voortwoekerend tandrot’. Biologe Weissenhorn: ,,Steenmeel als redder van uitgemergelde gronden? De term redder is journalistentaal. Ik spreek liever van herstellen, van repareren.” Frans Langelaan (52) van W.Th. Langelaan & Zonen: ,,Het strooien van lavasteenmeel is een van de toepassingen op weg naar duurzaamheid. De weg van de chemie is een doodlopende weg.”

Veel kwekers hikken aan tegen de kosten. Voor één hectare land is een of twee ton lavasteenmeel nodig. Een ton kost 200 tot 300 euro.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.