'Oud-honkballer stalkte ex in Purmerend'

Jacco van Oostveen
purmerend

De behandeling van de strafzaak tegen een Hoofddorper, verdacht van het stalken en bedreigen van zijn ex-vriendin en haar familie, is door de  rechtbank aangehouden totdat duidelijk is welke voorwaarden het beste bij tbs-behandeling van verdachte passen.

Dat bleek tijdens de behandeling van zijn strafzaak, die de rechtbank aanhield totdat duidelijk is welke voorwaarden het beste bij zijn tbs-behandeling passen. De voormalige honkballer heeft een persoonlijkheidsstoornis en moet worden behandeld om herhaling te voorkomen. De man is nog steeds boos op zijn ex-vriendin, waarmee hij begin jaren negentig een relatie had.

De verdachte kreeg in 2005 straf voor mishandeling van de nieuwe vriend van zijn ex. Nadat het een tijd rustig was geweest, stuurde de Hoofddorper in januari vorig jaar een dreigbrief aan de ouders van zijn ex en sprak hij bedreigende voicemails in. De man stuurde in juli een brief met als strekking dat hij niet zou rusten, voordat zijn ex in het graf zou liggen.

Onrecht

,,Mij is groot onrecht aangedaan met veroordelingen voor dingen die ik niet heb gedaan’’, zei de man. ,,Ik wil alleen gerechtigheid. Daar heb ik hulp bij nodig.’’ Volgens de man gaf zijn ex hem ooit opdracht haar echtgenoot om het leven te brengen. Hij vindt dat hij door haar toedoen lange tijd onterecht in de cel heeft gezeten.

,,Ik kwam haar tegen op Facebook’’, zei de man over het hernieuwde contact met zijn ex na jaren radiostilte. Hij schreef brieven en mails, zowel aan de ouders van zijn ex als aan de vrouw zelf. Hij wilde het adres hebben van haar nieuwe vriend.

Hennep

De man wordt ook verdacht van betrokkenheid bij een grote hennepkwekerij in Volendam boven de autowasserij die hij had gehuurd. Daar stonden 929 hennepplanten en 10.000 stekken toen de politie de boel oprolde. Volgens de advocaat van de man was die ’een katvanger’. ,,Ik zou 75 cent per stek krijgen’’, zei de verdachte. ,,Ik heb er tienduizend euro mee verdiend.’’

De oud-honkballer zou ook de buurvrouw van zijn ouders in Hoofddorp hebben mishandeld. Daar klopte niets van volgens de man. ,,Zij kwam stomdronken thuis en ging ineens bij ons in de voortuin staan. Toen heb ik haar een duwtje gegeven en viel ze om.’'

Carrière

De Hoofddorper had ooit een mooie loopbaan als honkballer. Die carrière ging de mist in nadat hij in Amerika ging honkballen en daar een conflict kreeg. Dat veranderde zijn leven. Daarna ging er een hoop mis, vindt de man ook zelf. ,,Ik heb niet het meest haalbare uit mijn leven gehaald.’’

Hij wil wel hulp, maar het liefst op zijn eigen voorwaarden, zo bleek. Hij had ook ruzie met de reclassering. ,,Met hun hulp schoot ik helemaal niets op.’’ Nu moet hij toch gaan samenwerken met die instantie, zag hij ook in. ,,Er zit niets anders op.’’

Straf

De officier van justitie vindt alle feiten bewezen. Omdat het rapport van het Pieter Baancentrum vorige week donderdag pas binnenkwam en de reclassering nog geen onderzoek kon doen naar goede voorwaarden om de man te begeleiden, hield de rechtbank de zaak aan. ,,Ik kan pas een straf gaan eisen als de reclassering haar werk heeft gedaan’’, zei de officier.

De man, die al tien maanden vastzit, mag van de rechtbank het vervolg van zijn strafzaak in vrijheid afwachten. Hij gaat verhuizen naar familie in Zeewolde. In augustus wordt de zaak voortgezet.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.