Intussen in Frankrijk

Janet van Dijk chef Alphen.cc

Janet van Dijk chef Alphen.cc© Menno Ringnalda

Janet van Dijk

Op zondag 10 juli 2016 is het een gekkenhuis in Spanje, dat voor de derde achtereenvolgende keer Europees kampioen voetbal is geworden, door Duitsland te verslaan.

Gastland Frankrijk wordt derde, Italië vierde. België, Nederlands hoop in bange dagen, verliest in de kwartfinale van Duitsland.

Je hebt geen gouden bol nodig of een zevende zintuig om dat te weten.

De Engelse krant The Guardian maakte een lijst met de honderd beste voetballers ter wereld en daar staan zestien Spanjaarden op.

Daarna volgen Duitsland, Frankrijk en Brazilië met tien spelers. België heeft er vier.

Je kunt je schouders erover ophalen en je afvragen wat lijstjes waard zijn in een tijd dat je niet eens weet of wetenschappelijke onderzoeken wel deugen, maar de lijst van The Guardian zou ik geen lijstje noemen.

Hij is samengesteld door een jury van 123 ‘deskundigen’ uit 49 landen. Ieder jurylid stelde zijn eigen top 40 samen uit een poule van 250 spelers. Lionel Messi kreeg de meeste punten, gevolgd door Cristiano Ronaldo en Neymar.

Twee Nederlanders staan in de top 100. Arjen Robben op 22 en Memphis Depay op 86. Het Nederlands elftal is daarmee ongeveer even goed als Columbia, Kroatië en Oekraïne. Maar voor het EK plaatsten zich negen landen met nul spelers in de top 100, zoals Roemenië en IJsland en Noord-Ierland.

Tsjechië, groepswinnaar van ‘onze’ poule en Turkije hebben beide één speler in de lijst. Dus ja, Louis van Gaal leverde met zijn ploeg op het WK 2014 met een derde plek een topprestatie en de combinatie Guus Hiddink/Danny Blind bakte er niks van in de kwalificatiereeks.

Dat Hiddink (Chelsea) en Van Gaal (Manchester United) maandagavond in Engeland gelijkspeelden is wel logisch, ze hebben allebei zes spelers in de top 100, hoewel Van Gaal de betere trainer is - dat klopt ook, Manchester had moeten winnen.

De club met de meeste spelers in de lijst is Bayern München (13) dat kampioen van Duitsland wordt en de Champions League finale wint, van Barcelona (12 top-honderdspelers) dat aarstrivaal Real Madrid (11) op alle fronten net voor zal blijven.

Daarvan krijgt Ronaldo de schuld. Ook is de jammerlijke uitschakeling van Portugal op Euro 2016 helemaal en alleen aan hem te wijten, hoe hard ik ook sta te zwaaien met de top 100, waarin hij de enige Portugees is. Sommige dingen zijn té voorspelbaar.

Spanje heeft verreweg de beste voetballers. Dat Iniesta en Busquets en Silva en Ramos en co met De Gea op doel het EK gaan winnen, daar durf ik best mijn geld op te zetten. Maar garanties zijn er niet.

Het leven is niet alleen maar te vatten in cijfers en beoordelingen.

Gelukkig maar.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen