Voetbalpanel discussieert over heilige regels

Redactie Schagen
Schagen

Het is waarschijnlijk de moeilijkste positie op het voetbalveld: scheidsrechter. De regels zijn helder, maar iedereen interpreteert ze anders. Vrijdagavond wordt in de kantine van VV Schagen een paneldiscussie gehouden, waarin allerlei spelsituaties worden besproken.

Organisator is de Scheidsrechtersvereniging Schagen-Den Helder e.o. Alle leden hebben een uitnodiging gekregen. Maar voorzitter Dick Dam verzekert dat alle clubscheidsrechters, vlaggenisten en spelers ook welkom zijn. Hij is een van de vier panelleden die aan de hand van beelden en stellingen spelsituaties gaan beoordelen. ,,Verder zitten Ron van der Gracht (trainer FC Den Helder), Tim de Gast (scheidsrechter KNVB top- en hoofdklasse) en Kay Korevaar (Noordhollands Dagblad) aan tafel. En het publiek mag natuurlijk reageren."

De scheidsrechtersvereniging organiseert conditietrainingen, spelregelwedstrijden en sociale avonden. Nu zijn de leden het brein achter de paneldiscussie bij Schagen. Dam: ,,Er zijn veel KNVB-scheidsrechters, maar nog veel meer clubmensen die fluiten. Zij hebben vaak geen uitgebreide training gehad. Dit kan ze helpen. Ik hoop dat we sommigen van die clubmensen zien."

Tijdstraf

Dam wil niet te veel informatie over de stellingen prijsgeven. ,,Eentje dan. In de B-categorie van het amateurvoetbal levert een gele kaart sinds enkele jaren een tijdstraf op. Moet een gele kaart in de A-categorie (het niveau waarop de eerste elftallen acteren) ook een dergelijke straf opleveren?" Het zijn discussiepunten waar verschillende groepen anders over denken. Hij heeft daarom uiteenlopende panelleden uitgenodigd om alle situaties van verschillende kanten te belichten.

Er is op dit moment geen nood als het gaat over het aantal beschikbare scheidsrechters. Op den duur moet de huidige selectie plaatsmaken voor de jongere generatie. Want niet iedereen wil tot in den eeuwigheid door. Die aanwas moet er alleen wel zijn. ,,De jongste jeugd - van twaalf à dertien jaar - is een van onze speerpunten. Wij willen ze begeleiden tot ze oud genoeg zijn om op het ’hoogste niveau’ te fluiten."

Tientallen jaren geleden heerste de mening dat een scheidsrechter na zijn vijftigste jaar niet meer moest fluiten. Dat is momenteel niet meer zo. ,,Veel van ons zijn ouder dan vijftig. Zelf ben ik al twintig jaar scheidsrechter en ik denk het spel nog goed te kunnen volgen." Maar ook Dam beseft dat iedereen een limiet heeft. Op dat punt moet iemand serieus overwegen om te stoppen.

Want allen willen het door hun geliefde spel in goede banen leiden. De paneldiscussie is een stap in de goede richting.

De kantine van VV Schagen gaat vanaf 19.45 u open voor toeschouwers. De start is om 20 uur en de discussie duurt tot 22.15 uur.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.